Priopćenje za javnost SRP-a u povodu šovinističkog divljanja u Vrginmostu


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST SRP-a u povodu šovinističkog divljanja u Vrginmostu

„Ova država stvorena je na krvi i nećemo dopustiti neku novu SAO krajinu“ grmio je Danijel Srb , na nekakvom skupu „5 do 12 za Hrvatsku“ u Vrginmostu. Zvuči gotovo patriotski, gordo. Jer doista, Hrvatska kao moderna država u današnjim granicama, stvorena je u Narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi hrvatskog i srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, ali i svih ostalih jugoslavenskih naroda, okrunjena ZAVNOH-om i AVNOJ-em u kojoj borbi je doista proliveno mnogo krvi. Hrvatski i srpski narod koji tu vjekovima žive i čije se sudbine i život prožimaju u jedno, stvorili su tu Hrvatsku kao državu hrvatskog, ali i srpskog naroda, čime je srpski narod postao konstitutivan, a potom se još udružili u Federativnu zajednicu jugoslavenskih naroda i za nekom SAO krajinom doista nije bilo nikakve potrebe. Reklo bi se, sve se poklapa sa Danijelom Srbom, gotovo da mu zaplješćemo.
Ali brus na šibici, Danijel Srb kao i oni koje je na skup doveo, a sudeći prema fašističkim pozdravima i izraženoj nakani, misli najvjerojatnije na ustaško – domobransku krv i krv onih koji su u nesreći 90-tih pohitali da povrate njihovu zločinačku tvorevinu, a prolivenu krv hrvatskog i srpskog naroda i njihovih partizana za ZAVNOH-ovsku Hrvatsku i AVNOJ-evsku Jugoslaviju, posipao bi pepelom i oprao šmrkom.
Najgrublja je podvala direktno povezivanje srpskog naroda u Hrvatskoj sa SAO Krajinom kao tvorevinom., a posebno je nekorektno poistovjećivanje vraćanja tri stoljeća starog naziva mjestu sa povratom Krajine. SAO Krajina je prije produkt šovinističkih podjela i razbijača ZAVNOH-ovske Hrvatske i AVNOJ –evske Jugoslavije svih boja pa dakle i samoga Danijela Srba, nego Srpskog naroda kao takvog. Naprotiv u tom balu vampira, svjetskog kapitala, uzurpatora, raznih lupeža i neofašista, bila su ugrožena oba naroda i srpski i hrvatski, a srpski naročito.
Hrvatski neofašisti i šovinisti, tek što povjeruju da ZAVNOHOVSKE Hrvatske i Srba u njoj više nema, lude kad se suoče sa činjenicom da ih ipak ima i da se još uvijek mogu zvati svojim nazivljima. I što je za njih najteže da je ova Hrvatska i njihova država, a da se fašistička tvorevina u devedesetima ipak nije povratila. Dakle, ova Hrvatska ma koliko još bila ZAVNOH-ovski nedosljedna, ali ipak na tim temeljima i od NDH eksplicitno distancirana, i nije država Danijela Srba pa on ni nema baš neku legitimaciju da je brani, osobito ne od njenih lojalnih građana. On je prije njena sramota nego zaštita.
Na redu je sada Hrvatska koju živimo i koja još puno toga mora učiniti da bi bila sebe dostojna, a prije svega povratiti konstitutivnost srpskog naroda koji živi u Hrvatskoj i stvoriti realne pretpostavke da se ostatak prognanog i izbjeglog naroda vrati, a fašističke recidiviste i duh NDH, počistiti sa javne scene kao što je to u svim civiliziranim društvima. To je naprosto naša moralna obaveza, kad znamo da se fašizam, kao politički diskurs, nipošto ne može podvoditi pod ljudsko pravo i demokraciju i javno izražavati, naprosto zato jer na strani fašizma nema ni ljudskih prava ni demokracije.
Gradskom vijeću i građanima Vrginmosta poručujemo, niste sami, ovo je naša zajednička borba, borba i Hrvata i Srba, ali prije svega Hrvata. To je ljudska borba za ZAVNOH-ovsku i uljuđenu Hrvatsku. Jedino takva može biti po mjeri svih nas a time i po mjeri regije i Europe. Danijel Srb, pop Košić i njihova družba,ne vode nas u tom pravcu. Oni vode ravno u .pakao, a to neće proći.

U Zagrebu 07.11.2012. PREDSJEDNIK SRP-a Ivan Plješa