Prosvjed protiv bala vampira u Bleiburgu

Okupili smo se u Bleiburgu 11. 5. na skupu koji su organizirali antifašisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije da od lokalnih vlasti zatražimo zabranu skupa na obližnjem Lojbaškom polju koji je najavljen za sljedeći tjedan. Taj se skup već godinama održava pod lažnom izlikom da se radi o komemoraciji, a u stvari je to politički skup koji veliča ustaštvo i nacifašizam. Na tom se sramotnom ustaškom derneku ne oplakuju žrtve nego se nariče nad propalom ustaškom paradržavom, uz aktivno sudjelovanje hrvatske Katoličke crkve. Plače se nad činjenicom da su na Lojbaškom polju oružje predale oružane snage NDH i drugih kolaboracionističkih postrojbi u Jugoslaviji, poput četnika, belogardejaca, kozaka… koji su zajedno bježali pred pobjedničkom Narodnooslobodilačkom vojskom. Ustaše nisu bili ni domoljubi ni hrvatska vojska – to je bio nacistički režim koji je za Židove, Srbe, Rome i komuniste imao isto „konačno rješenje“ kao i njemački nacizam i koji je za sobom ostavio isti krvavi trag. U Bleiburgu treba slaviti kapitulaciju tog neljudskog režima, a ne ga oplakivati pod pokroviteljstvom hrvatske države.

Na skupu su govorili svi predstavnici organizatora. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin, okupljanje zagovaratelja ustaštva je s pravom nazvao balom vampira. Okupljenima su se obratili i neki kandidati za EU parlament koji su isticali jačanje profašističkih ideja u mnogim europskim zemljama i potrebu da se tome svim silama odupremo.

Socijalistička radnička partija je s ponosom sudjelovala u ovom važnom okupljanju koje predstavlja početak bolje suradnje antifašističkih udruga i političkih stranaka u borbi za očuvanje antifašizma kao temeljnog opredjeljenja moderne Europe.

Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

RTL