Protestna nota povodom pokušaja preimenovanja Trga maršala Tita

Gradskoj Skupštini grada Zagreba – na ruke predsjednika

Gradonačelniku grada Zagreba

Odboru za imenovanje naselja,ulica i trgova G.S.grada Zagreba

 

Poštovana gospodo i bivši drugovi!

 

Predsjedništvo Socijalističke radničke partije grada Zagreba izražava duboko ogorčenje stavljanjem na dnevni red Odbora za imenovanje naselja i trgova G.S.G. Zagreba pitanje preimenovanja Trga Maršala Tita.

Od uspostave višestranačja i dolaska na vlast HDZ-a 1990. godine, na sve moguće načine vrši se revizija najsvjetlijeg dijela povijesti hrvatskog naroda (period od 1941. god. do 1990. god.) od strane poraženih fašističkih i izdajničkih snaga drugog svjetskog rata potpomognutih djelom ekstremno konzervativnog katoličkog klera.

Ohrabreni uspjesima, ishodili su povlaštene mirovine domobranske vojske veće za 37% od partizanskih mirovina čime je RH priznala legitimitet dviju protivničkih vojski.

Uz verbalno uništavanje svega partizanskog, na red je došao i partizanski vođa. Tita se proglašava ratnim zločincem. Cilj je poraženih snaga bez suđenja proglasiti vođu pobjedničkih snaga zločincem, a tada je i oslobodilački pokret zločinački.

Gospodo, Tito je proglašen državnikom svijeta dvadesetog stoljeća. Tito je priznati vojskovođa antifašističke koalicije II. svjetskog rata. Tito je udario temelje današnjih granica, vratio je, od strane poraženih Pavelićevih snaga darovanu Italiji, Dalmaciju, pripojio Istru, Međimurje i Baranju i omogućio Ustavom pravo na odcjepljenje Republike Hrvatske iz sastava SFRJ. Za vrijeme njegove vladavine, izvršen je privredni preporod zemlje. Bruto nacionalno bogatstvo je povećano 23 puta. Već 1975. godine, Jugoslavija je postala srednje razvijena evropska zemlja (gdje smo sada?).

Titu ostaci poraženih snaga spočitavaju Bleiburg, križni put, jame. Padom Italije ponudio je on domobranima prelazak na pobjedničku stranu. Čak im je i činove priznao. Njegova je greška što je odbio ponudu Engleza da tenkovima okončaju te završne borbe pa bi danas te snage šutjele kao što šute o pogibiji 6 kompozicija ustaša poginulih na ruskom frontu davši živote za arijevsku krv.

Tito je omogućio u povijesti najveće razdoblje mira na području Balkana (od 1945. do 1990. g.)

Tito je tvorac pokreta nesvrstanih.

Tita je priznao Svijet. Na sprovodu mu je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja. Bio je to najveći sprovod kojeg svijet pamti. Poklonili su mu se i kraljevi i šeici i prinčevi i predsjednici i ministri. Jedan od tisuće članaka o njemu povodom smrti: “Njegova mala zemlja ima manje stanovnika od Afganistana, ali je u svojoj najnovijoj povijesti uspjela suprotstaviti se i Hitlerovu Reichu i Americi Harrya Trumana i Staljinovu Sovjetskom Savezu. Nije ni pomislila da poštuje tajne sporazume koje su međusobno sklopili veliki pobjednici Drugog svjetskog rata. Nije se poklonila “rezolucijama” Kominforma niti ultimatumima Moskve, slomivši tako prvi put monopolizam međunarodnog komunističkog pokreta. Odbila je da se pokori disciplini blokova i postala je motor pokreta nesvrstanih zemalja, ne oklijevajući da uvijek osudi imperijalističke avanture i Istoka i Zapada pa i sovjetsku akciju u Afganistanu. A takvu “praksu” provodio je Tito, “Stari”, kako su ga zvali njegovi drugovi za partizanske epopeje jugoslavenskih komunista.

I papa Ivan Pavao II. uputio mu, je u vremenu kad je bio u bolnici, iskrene želje za brz oporavak i ozdravljenje.

Poklonio mu se i predsjednik SAD Carter iako je 1976. god. osnovao tim za rušenje Jugoslavije. “International Herald Tribune” tada piše: Tito je posljednji od velikih povijesnih vođa drugog svjetskog rata i revolucionarnog vala koji ga je slijedio. On je prema predsjedniku Carteru, koji ga je prvi puta susreo 1978. u Washingtonu “posljednji politički div ovog stoljeća, čovjek rijetke snage, rijetke mladosti, rijetke hrabrosti” …Churchill, De Gaulle, Roosvelt, Staljin i Mao mrtvi su, a Tito je još živ – više od 40 godina – na čelu SKJ – dulje od 35 godina – na čelu svoje zemlje. On je Jugoslaviju učinio nezavisnom od dva bloka, on je odbio ultimatume Kremlja i udvaranja Washingtona i stvorio snažan pokret nesvrstanih zemalja… Jugoslavija je nesvrstana zemlja, ali nije neutralna; ona je komunistička zemlja, ali nije sovjetski satelit… Jugoslavija je snažna zemlja.

Munchenski list “Suddeutsche Zeitung” je objavio: “Ono što je izgrađeno u jugoistočnoj Evropi i širom svijeta nikad ne bi bilo moguće ostvariti i u kritičnim situacijama uvijek iznova očuvati i dograditi bez snažne volje tog čovjeka. Tito, sin oca Hrvata i majke Slovenke, dugogodišnji stanovnik Srbije i oslobodilac Bosne, otjelovljenje je jedinstva jugoslavenskih naroda kao niti jedan drugi njegov sunarodnjak.”

Tito nam je otvorio vrata svijeta. Umjesto da to koristimo, mi njegovo ime zatiremo. U stvari ne mi, ne narod; oni koji dođoše i vratiše nas na 1945. godinu i ne daju nam naprijed, a pokradoše i uništiše sve što je narod stvarao u vrijeme Tita.

Oni za koje je Bruno Bušić (ubila ga Udba) 1975. god. rekao: “Svatko nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje: kako nas tada spasiti od nas samih?!”

Tito je osoba koja treba da nam je na ponos. Tito zaslužuje od ovog grada, uz ime trga, puno, puno više. Ne zaboravimo: Zagreb je do 8. svibnja 1945. godine bio prijestolnica fašističke Pavelićeve vlade, a zahvaljujući Titu i partizanskom oslobodilačkom pokretu nije doživio ni sudbinu Dresdena, ni sudbinu Berlina, ni sudbinu Hirošime i Nagasakija.

Stoga gospodo, a među vama i bivši drugovi, svatko onaj tko glasa za promjenu imena Trga maršala Tita mora da shvati da se priklanja poraženim snagama II. svjetskog rata. Za primjer vam ne može biti predsjednica jer ona je ipak studentica.

Možda nauči.

 

 

Zagreb, 11.11.2016.

 

Predsjedništvo GO SRP Zagreb

Gojko Maričić