PROTUUSTAVNA LEGALIZACIJA USTAŠTVA

Socijalistička radnička partija (SRP) najodlučnije odbacuje protuustavnu, skandaloznu i štetnu preporuku Vijeća za suočavanje s prošlošću kojom se legalizira ustaški pozdrav „Za dom spremni“, navodno „samo u iznimnim situacijama“, jer je u koliziji s Ustavom i Kaznenim zakonom koji propisuje kažnjavanje veličanja takvih pokreta i stavova, duboko vrijeđa sve borce NOR-a i antifašiste, dovodi do nove eskalacije sukoba u društvu, kao i pitanje navodno dobrih namjera Vijeća kako će „smanjiti antagonizaciju u društvu i strasti, ne da razjedini nego više da ujedini narod“!

Nemušto objašnjenje da paravojna formacija HOS, stavljajući ovaj pozdrav na svoj službeni znak, nije imala namjeru slijediti ustaške simbole i ideologiju je notorna laž i podvala, jer je kristalno jasno da im je upravo to bila namjera, na što ukazuju sve njihove izjave i autentična ikonografija, čime su, kao aktivni učesnici tzv. domovinskog rata, tom sukobu dali profašistički karakter. Ni Franjo Tuđman ih nije htio uz tvrdnju da Hrvatskoj rade veliku političku štetu u svijetu i da mnogi kompromitirajući događaji nisu istraženi. Međutim, grb sa spornim fašističkim simbolom je protuustavno legaliziran u Ministarstvu uprave baš u vrijeme Tuđmana kroz registraciju Skupštine udruge u Zagrebu održane 14. studenog 1998., a koji je potvrđen četiri godine kasnije 2003., prilikom zahtjeva za promjenu osobe zadužene za zastupanje i adrese sjedišta u Registar udruga Republike Hrvatske, što znači da je grb ostao isti, na što je premijer netočno tvrdio da ga je legalizirala Račanova vlada. Njen krimen je što ga nije zabranila. Povjerenstvo, osnovano prošle godine, je u osnovi imalo isti zadatak: osigurati kontinuitet ovih protuustavnih odluka.

Time je ovaj zabranjeni fašistički simbol podignut iznad Ustava!

Nespremna da se sama obračuna s marginalnim, ali sve agresivnijim fašizoidnim elementima, kojima je data nevjerojatna sloboda djelovanja čime su gotovo stekli pravo građanstva i iznimni društveni utjecaj, Vlada je nepotrebno osnovala povjerenstvo kao alibi za donošenje nepopularnih odluka.

SRP smatra da nikakvo Vijeće ili bilo tko drugi danas, nakon više od pola stoljeća stručno utvrđenih historijskih činjenica na temelju autentičnih dokumenata, uvažavajući Ustav, zakone i podzakonske akte, nema potrebe za novim tumačenjem jer bi sve drugo bilo namjerno revidiranje, falsificiranje, i relativiziranje povijesti, što se u ovom slučaju pokazalo točnim, a događa se u Hrvatskoj još od 90-tih do današnjih dana.

Ovo je još jedan dokaz da su članovi Vijeća amoralno koristili svoju moć profesorskih i akademskih titula i drugih društvenih položaja za iskazivanje mržnje prema antifašizmu i, s druge strane, iskazivanje otvorene podrške zločinima i davanje potpore za daljnju dominaciju prijetnje, nasilja i mržnje. Dakle, dotični antiintelektualci zagovaraju otvoreno vraćanje građana Hrvatske u barbarizam, vraćanje u pretpovijest. Svako pozivanje na Ustav je neprimjereno i beskorisno – Ustav jeste pravni, moralni i etički akt, ali ako se smjeste društveni odnosi u kontekst prava, etike i morala, vidjet će se da za takvo nešto nema osnove pa ni sama odluka Vijeća.

Već i naziv – Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima – u sebi nosi licemjernu podvalu izjednačavanja izdajničkog i krvavog fašističkog ustaškog režima s progresivnim socijalističkim sistemom vođenog komunistima. Upravo su pozitivni rezultati samoupravnog socijalizma u mnogim segmentima života, te širenje utjecaja po svijetu, bili glavna smetnja imperijalistima i vodilja u diskreditaciji i socijalizma i komunista dovođenjem u isti raz s fašističkim režimima proglašavajući nedemokratskim i totalitarnim sve one koji ne slijede njihov model zapadne demokracije.

Zahtijevamo od vlasti RH da se u ime istine i pravde, stotine hiljada stradalih boraca NOR-a i civilnih žrtava rata,antifašista i velike većine naših građana, fašistički simbol koji podsjeća na krvavo razdoblje ustaške strahovlasti u potpunosti zabrani.

 

 

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE