RAZMISLITE PA TEK ONDA ODLUČITE!

Poštovani zastupnici Gradske skupštine,

u vas su danas uprte oči ne samo građana Zagreba, nego i cijele Hrvatske. Odluka o promjeni imena jednoga trga u glavnome gradu mnogo je više od toga. Ona znači ili radikalni i definitivni otklon od političke platforme zapisane u Ustavu Republike Hrvatske ili njezino reafirmiranje.

Razmislite!

Činjenica da jedan trg u Zagrebu nosi ime maršala Tita govori o tome da i Zagreb (ali i Hrvatska) priznaju značenje antifašističkog otpora u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali i antifašizma kao ljudskog, slobodarskog opredjeljenja. Ukinuti ime toga trga ne znači samo nasilno brisanje iz sjećanja naroda jednoga čovjeka, vojskovođe, političara i državnika. Ne, ono znači mnogo više, znači da se Hrvatska pune 72 godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata iz tabora pobjednika seli u tabor onih koji su rat izgubili. Jer ne može se negirati Tita i biti antifašist.

Razmislite!

Znate li da je američki predsjednik F.D. Roosevelt rekao kako je Titova odluka da se bori protiv nacista “prekretnica u povijesti Drugoga svjetskog rata”? I znate li da je Heinrich Himmler, šef zloglasnog SS-a rekao kako je “Tito na žalost naš protivnik, ali ja bih volio da u Njemačkoj imamo tucet Tita”? I, napokon, jeste li čuli da je prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, američki astronaut Neil Armstrong kazao kako  je „predsjednik Tito čovjek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir”? Znate li barem ono osnovno o čovjeku čije je ime simbol i shvaćate li da bi skidanje toga imena značio i odricanje od svega što je simbolizirao?

Razmislite prije nego što odlučite!

U vašim je rukama budućnost Hrvatske.  Nemojte proigrati šansu da odlučite u najboljem interesu – ne samo svojem, nego i generacija što dolaze iza nas.