REAGIRANJA: NASTUP ROMANA LELJAKA U PULI

Socijalistička radnička partija najoštrije osuđuje nastup Romana Leljaka u jednoj od pulskih crkvi u petak 22. II. na promociji svoje knjige i popratnog propagandnog filoustaškog filma o Jasenovcu. Taj događaj, kojemu je namjera revizija povijesti, falsificiranje i negiranje utvrđenih činjenica , iznošenje lažnih podataka, relativiziranje i nepriznavanje ustaških zločina u logoru Jasenovac i ostalim stratištima, negacija je civilizacije i ponovljeno ubijanje žrtve . Ti su zločini, po brutalnosti u svojoj manufakturnoj izvedbi, nadmašivali zločine koje su provodili njihovi partneri fašisti i nacisti.

Nastup Leljaka u Puli nije izolirani slučaj, nego je trend koji konzervativna klero-ustaška desnica provodi od kontrarevolucije i secesije 90-ih. To, nadamo se, nije najbrojniji društveni sloj, ali je najglasniji , najprodorniji, najuporniji, najprisutniji, a, nažalost, i najdosljedniji dio društvenog dna.

U pogledu Leljakove vjerodostojnosti najbolje govori podatak da je u mladosti bio podoficir JNA i radio na kontraobavještajnim zadacima, da bi se danas prometnuo u antikomunistu, kvazipovjesničara i apologetu ustaštva. Vojna karijeru završio je izbacivanjem iz vojske zbog krađe. Nakon toga se Leljak bavio krivičnim djelima, prevarama i rastrošnim životom i osuđivani je kriminalac.

Zbog promicanja fašizma, Leljaku nije odobrena viza za Australiju, ali to nije prepreka za nastupe po hrvatskim crkvama. Pored toga, on je rado viđen gost na hrvatskoj televiziji, u hrvatskom Saboru, a primaju ga i stranke.

Vrijeme je kad bi ljudi trebali shvatiti da ustaštvo nije virtualna civilizacijska ugroza, da ustaštvo ne čeka šćućureno pred vratima kako bi ušlo, već je sa treskom otvorilo vrata i nalazi se među nama.

 

U Puli 24. II, 2019.

 

Vladimir Kapuralin

član Predsjedništva SRP-a