SPOMENIČKA DISKRIMINACIJA – REVIZIONIZAM, SJEME ZLA I OKO NAS

Najoštrije osuđujemo ponovno vandalsko iživljavanje neodgovornih počinitelja nad spomen-pločom Prvom splitskom partizanskom odredu, nesretno stradaloj mladosti kojoj izražavamo duboko poštovanje jer je, vođena idealima slobode, mira, jednakosti i pravde, gotovo goloruka krenula na fašističku neman i domaće pomagače, položivši svoje mlade živote za humanije društvo u kojem čovjek nikada više neće biti rob čovjeku.

Ovo je još jedan anticivilizacijski čin u nizu mnogih koji se u zadnje vrijeme događaju u našem gradu, a izravna su posljedica dugogodišnje pogubne revizionističke politike koja poprima zabrinjavajuće dimenzije, pa je tako i ulica prešutno preuzela ulogu čistača i posljednjih ostataka progresivne antifašističke prošlosti Splita.

Domaći revizionizam vraća nam se kao bumerang kroz rastući i sve otvoreniji revizionizam naših susjeda kojim otvoreno izražavaju i teritorijalne pretenzije, a stižu ništa manje nego iz usta predsjednika Evropskog parlamenta, Antonija Tajanija.

Štetne posljedice takve politike svakodnevno svjedočimo i kroz diskriminaciju po pitanju zaštite spomeničke baštine. I dok su gotovo svi počinitelji kulturocida nad spomeničkom baštinom iz razdoblja NOB-a, za rušenje preko 3.300 spomenika i spomen obilježja, u pravilu proglašavani kao „nepoznati“, pa i onda kada su se počinitelji sami javno hvalili i slikali uz svoja nedjela, spomenici iz posljednjih ratnih zbivanja se čuvaju kamerama, policijskim stražama, opsežnom istragom – gotovo hajkom za rijetka i bizarna oštećenja.

Stoga zahtijevamo od institucija da se devastirani spomenik obnovi, a počinitelji ovoga puta pronađu i primjereno sankcioniraju.

 

Split, 23. 02. 2019.

 

SRP Gradska organizacija Split