Sjednica Glavnog odbora SRP-a uoči parlamentarnih izbora 2011.

Sjednica Glavnog odbora SRP-a uoči parlamentarnih izbora 2011.

 

 

Sjednicu Glavnog odbora vodila je predsjednica

Gordana Božić (u sredini)

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) izlazi na izbore u svih 10 izbornih jedinica, samostalno, a koalicije su eventualno moguće poslije izbora, odlučio je Glavni odbor SRP-a na svojoj redovnoj sjednici 12. listopada 2011, održane dan prije predaje izbornih lista. Usvojene su liste kandidata u svim izbornim jedinicama, a nositelji liste su kandidati iz tih područja (prebivalištem ili mjestom rođenja) i to; u 1. izbornoj jedinici mr.sc. Božidar Dugonjić iz Zagreba, u 2. izbornoj jedinici dr. Ranko Jeftimija iz Daruvara, u 3. izbornoj jedinici Franjo Golenko iz Samobora, u 4. izbornoj jedinici Nikola Opačić iz Belog Manastira, u 5. izbornoj jedinici Vlado Bušić iz Požege, u 6. izbornoj jedinici Dragica Lovreković iz Zagreba, u 7. izbornoj jedinici prof. Mišo Mrvoš iz Vrbovskog, u 8. Ivan Plješa, dipl.oec. iz Raba, u 9. izbornoj jedinici Berislav Rubelj iz Šibenika i u 10. izbornoj jedinici ing. Ranko Adorić, dipl.ing. iz Splita.

Glavni odbor je ocijenio da našem izbornom programu pogoduju svjetska socijalna i politička gibanja protiv kapitalističkih odnosa, a u Hrvatskoj je sve izraženije prihvaćanje i sazrijevanje pogleda na neodrživost takvog društveno-ekonomskog sustava. Zato Glavni odbor SRP-a očekuje da će birači snažnije dati povjerenje SRP-u i omogućiti da se naša riječ konačno čuje u Saboru. Posebno sada kad je posve jasno da će Kukuriku koalicija osvojiti najviše mandata pa više nema bojazni da je glas za SRP „izgubljen“ u odnosu na (nikada slabiji) HDZ, jer u slučaju da se ne dostigne izborni prag, taj glas može ići samo u korist te koalicije.

Također, Glavni odbor je donio Odluku o podnošenju tužbe Općinskom građanskom sudu u Zagrebu za povrat vlasništva nad Političkom školom SKJ u Kumrovcu u korist SRP-a kao pravnog i moralnog slijednika nekadašnjeg Saveza Komunista Jugoslavije u Republici Hrvatskoj.

Konačno, Glavni odbor je prihvatio izvještaj delegacije SRP-a s 1. Kongresa antifašista jugoistočne Evrope, održanog 29/30. listopada u Bihaću (Bosna i Hercegovina), dajući punu podršku usvojenim dokumentima uz naglasak da u Evropi , a posebno u našoj regiji, jača opasnost od suvremenog fašizma čiji je nositelj globalni kapital. Ta činjenica traži od svih naprednih partija i pokreta ove regije pojačani oprez, aktivnost i organiziranost.

 

Pripremio Stjepan Šafran, politički tajnik