SRP predstavio izborni program u VIII. izbornoj jedinici

 

 

NE kapitalizmu, DA radničkim pravima

Suspenzija zakona o pretvorbi i privatizaciji, podržavljenje poduzeća i njihovo vraćanje na upravljanje zaposlenima, uvođenje suodlučivanja radnika u tvrtkama s više od 20 zaposlenih te ravnopravno učešće u dobiti s vlasnicima kapitala tek je dio programa Socijalističke radničke partije s kojim će stranka samostalno izaći na predstojeće parlamentarne izbore u svih deset izbornih jedinica.

Uz to, građanima SRP obećava kompletnu reviziju privatizacije banaka, ekonomiju brzog razvoja oslonjenu na domaće ljudske i materijalne resurse, izdvajanje dijela dobiti za stanove zaposlenih putem internih stambenih fondova te ekonomske integracije na širokom tržištu sa sebi ravnima.

– Protivimo se ulasku u EU Maastrichta te ćemo se zalagati za izlazak Hrvatske iz NATO saveza. Smatramo potrebnom promjenu administrativno-teritorijalnog uređenja, redukciju broja lokalnih jedinica, ukidanje županija te uvođenje pet do sedam regija. Također, u programu nam je decentralizacija kao i organizacija neposrednih oblika odlučivanja građana, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

U programu stranke navedeno je i solidarno financiranje zdravstvene zaštite i obrazovanja, koji bi za sve građane trebali biti podjednako dostupni i besplatni, zatim povoljniji uvjeti za starosnu mirovinu te korigiranje izuzetno nepovoljnog omjera između penzije i plaće, sistematična zaštita prirode i njezinih resursa te povratak ZERP-a.

– Želimo ZAVNOH-ovsku antifašističku Hrvatsku u kojoj građani neće biti diskriminirani po bilo kojoj osnovi, počevši od nacije, vjere, spola, pa sve do spolne orijentacije, kao i puno poštivanje principa odvojenosti crkve od države. To znači ukidanje vjeronauka u školama i predškolskim ustanovama, ali i ukidanje nametnutog nepovoljnog ugovora s Vatikanom, naveo je Kapuralin dodajući da im je jedan od ciljeva omogućavanje široke mogućnosti civilnog organiziranja, kao naročitog izraza neposredne demokracije, uz građansku kontrolu medija.

Dosadašnje iskustvo govori da od restauracije liberalnog kapitalizma u Hrvatskoj, nakon secesije ’90-ih i uvođenja igrokaza zvanog “parlamentarna demokracija”, svi oni koji žive od fizičkog ili umnog rada ne samo da su izgubili mogućnost odlučivanja nego su ostali i bez političkog subjekta u parlamentu koji će štititi njihove povijesne interese, istaknuo je Kapuralin.

– Posljedice tog procesa vidljive su na svakom koraku, a iskazuju se kroz gubitak stečenih socijalnih, ekonomskih, pravnih i općenito civilizacijskih dosega. Razlog tome je što sve do sada u parlamentu zastupljene stranke zastupaju građansku opciju te štite povijesne interese kapitala a ne rada. Svođenjem političke scene na bipartizam ništa se u osnovi ne mijenja, jer ni trenutno vladajući kao ni oni koji bi ih htjeli zamijeniti, ne nude narodu ništa novo već od njega isključivo traže da prihvati ono u čemu bi oni bili različiti od suparnika, naveo je Kapuralin objašnjavajući da je SRP trenutno jedina politička partija u Hrvatskoj koja svoj program zasniva na klasnom argumentu što znači da iznad prava na profit malobrojnih izrabljivača tuđeg rada stavlja interes rada i prava koja iz njega proizlaze.

Iako je najavio samostalnu kandidaturu, Kapuralin kaže da su zbog ostvarenja zacrtanih ciljeva spremni prihvatiti suradnju onih antikapitalistički usmjerenih društvenih grupa koje smatraju da u ovom trenutku radikalne pravno političke promjene koje bi spriječile održavanje izbora nisu realne. (I. N. TURKOVIĆ)

 

Preuzeto sa : Glas Istre