SRP I DRUŠTVO JOSIP BROZ TITO SPLIT OBILJEŽILI 79. GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA SPLITA

Danas je u Splitu svečano obilježen 26. listopad, dan kada su prije 79 godina Titovi partizani 8. dalmatinskog korpusa oslobodili Split od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. Svečani program obilježavanja u organizaciji Grada i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita predvidio je posjet Partizanskoj spomen-kosturnici na Lovrincu, polaganje vijenaca pred spomen-pločom osloboditeljima Splita postavljenoj na nekadašnjoj Vijećnici na Narodnom trgu te podizanje zastave na restauriranom štandarcu, kao i završna svečanost u Galeriji umjetnina.

Na partizanskoj spomen-kosturnici i Pjaci, vijence su položile delegacije Grada Splita, boračkih i drugih organizacija, kao i na Narodnom trgu (Pjaci).

Na Pjaci, cvijeće su položile i delegacije SRP-a, na čelu s predsjednikom Rankom Adorićem, i Društva „Josip Broz Tito“ Split, koje su zbog nevremena u Splitu, neposredno prije događaja, položile cvijeće u popodnevnim satima.

Nakon mnogo godina inzistiranja od strane brojnih organizacija, konačno je na štandarcu upisan “26. 10. 1944. – Dan oslobođenja Splita od fašizma”, kao simbolična gesta, ali s kojom se nije složio autor štandarca.

Svečanost je nastavljena u Galeriji umjetnina, gdje su se biranim riječima, odajući poštovanje i zahvalnost borcima NOR-a za slobodu, prisutnima obratili predsjednik splitske boračke organizacije Neven Kačić Bartulović, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević i drugi.