SRP I DRUŠTVO TITO OBILJEŽILI 82. GODIŠNJICU POGIBIJE PRVOG SPLITSKOG PARTIZANSKOG ODREDA

Dana 26. 8. 2023., na splitskom kotaru Plokite pred spomenikom Prvom splitskom partizanskom odredu, održan je skup antifašista Splita povodom 82. godišnjice odlaska odreda u borbu, mjesta s kojeg je hrabra splitska mladost, sastavljena pretežno od SKOJ-evaca, krenula u partizane, u obranu domovine od fašističkih okupatora i domaćih izdajnika.

Uz minutu šutnje za sve poginule, pred spomen pločom vijence su, pored delegacije Grada s gradonačelnikom Ivicom Puljkom na čelu te splitske boračke organizacije, na čelu s predsjednikom Nevenom Kačićem Bartulovićem, položile i delegacije Socijalističke radničke partije Hrvatske, na čelu s predsjednikom Rankom Adorićem, te Društva „Josip Broz Tito“ Split, kao i ostali predstavnici političkih stranaka i udruženja.

Skupu se obratio gradonačelnik Splta Ivica Puljak koji je, opisujući motive mladih u otporu okupatoru, između ostalog naglasio: „Mnogi od njih bili su gotovo pa djeca. Zahvaljujući njihovoj žrtvi danas živimo u miru i slobodi. S ponosom se sjećajmo stradale splitske i solinske mladosti te im budimo zauvijek zahvalni“, dodajući kako će se uskoro urediti Spomen-park Prvog splitskog odreda.

Skupu se obratio i novoizabrani predsjednik splitskih boraca Neven Kačić Bartulović koji je podsjetio na okolnosti osnivanja i pogibije splitske i solinske mladosti.

Na brdu Ruduša iznad Sinja istoga dana, već tradicionalno je nastavljen komemorativni skup ljevičara na mjestu pogubljenja zarobljenih članova Prvog splitskog partizanskog odreda, gdje su usprkos nepovoljnoj vremenskoj situaciji i visokim temperaturama za većinu učesnika, pristupile i boračke delegacije iz Dalmacije te političke i društvene organizacije.