VELIKANI REVOLUCIJE: FRIEDRICH ENGELS

Prije 128 godina, na današnji dan, 5. 8. 1895. u Londonu, umro je Friedrich Engels, njemački sociolog, filozof i revolucionar, ideolog komunističkog i socijalističkog pokreta i jedan od najutjecajnijih revolucionarnih mislilaca svijeta.

Iako i sam veliki teoretičar i revolucionarni aktivist, veliki je dio tog vremena proveo u sjeni Karla Marxa, svog doživotnog prijatelja i suradnika.

Iako je potekao iz bogate obitelji, njegov klasni karakter mu je obilježio životni put borca za siromašne i potlačene. Još kao tinejdžer, uviđao je užasne uvjete koje su podnosili radnici u industrijskoj pokrajini Rheinland u Njemačkoj, gdje je odrastao. Potkraj 1984., dobiva posao u očevoj firmi u Manchesteru (Engleska). Uvjeti rada su ga šokirali i trajno usmjerili u njegovom budućem političkom radu.

Zbog njegovih djela, poput „Anti-Dühring“, „Socijalizam: utopijski i znanstveni“, „Podrijetlo obitelji, privatnog vlasništva i države“ i drugih, definitivno zaslužuje svoje mjesto kao jedan od najutjecajnijih i najbitnijih revolucionara.

Engels i Marx su u svojim analizama predvidjeli akumulaciju kapitala u što manje ruku tako da nas i ne treba čuditi činjenica da je tijekom velikih kriza, kada se radnička klasa još više osiromašuje, bogatstvo milijardera enormno raslo. Nakon više od dvjesto godina od njegovog rođenja, poslije zdravstvene pandemije kao i rata u Ukrajini i rastuće ekonomske i društvene krize svijeta te nadolazeće klimatske katastrofe, Engelsova doživotna predanost radničkoj revoluciji trebala bi poslužiti kao nadahnuće svima koji zahtijevaju bolji svijet.