SRP NA PROTESTU NOVINARA PROTIV „LEX AP“

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je 31. 1. 2024. u Zagrebu i Splitu protestne skupove protiv “zakona opasnih namjera”, zapravo protiv izmjena Kaznenoga zakona prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo.

Podršku novinarima su u Splitu, uz dvije stotine okupljenih građana, dali gradonačelnik Splita i njegov zamjenik, Ivica Puljak i Bojan Ivošević.

Tom prigodom je novinar Damir Petranović izjavio da „…ovakav zakon, čak i njegova ublažena verzija nije zadovoljavajuća. Zahtijevamo da taj članak bude potpuno uklonjen iz Kaznenog zakona jer se ovakvim zakonom pokazuju totalitarne tendencije koje ukidaju pravo javnosti da zna i pravo slobode govora“, pa je poručio da „…sama najava i prijedlog ovakvog zakona je izrazito zabrinjavajući. Mi novinari ćemo ga otvoreno kršiti i pozivamo sve da nas podrže“.

U Zagrebu se na Markovom trgu okupilo više stotina ljudi kojima se obratio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te uvodno naglasio da traže povlačenje članka 307. koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga. „Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite“, rekao je uz veliki pljesak okupljenih.

Skupu su se obratili i Predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever i potpredsjednik HND-a Drago Hedl, te član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić.

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) daje punu podršku novinskim radnicima u borbi za istinu i pravdu, za bespoštedno ukazivanje na kriminalne radnje i postupke svih i svakoga pa su se skupovima pridružili članovi i simpatizeri SRP-a.