Lenjinovo nasljeđe na 100. godišnjicu smrti

Na današnji dan prije 100 godina, 21. siječnja 1924., svijet je izgubio jednog od najutjecajnijih revolucionara u povijesti – Vladimira Lenjina. Na ovu stotu obljetnicu njegove smrti, prisjećamo se života i nasljeđa čovjeka koji je ne samo promijenio tok povijesti, već je ostavio neizbrisiv trag na svjetskoj pozornici.

Lenjin, rođen kao Vladimir Ilič Uljanov, bio je vizionar i vođa Oktobarske revolucije 1917. godine koja je potresla temelje Rusije i svijeta. Njegova strastvena predanost socijalizmu, radničkim pravima i emancipaciji potlačenih postavila ga je na čelo Boljševičke partije, a njegove ideje oblikovale su tijek događaja ne samo u Sovjetskom Savezu nego i u cijelome svijetu.

Lenjinova vizija nije bila ograničena na granice jedne zemlje; bila je to internacionalistička vizija koja je nastojala prekinuti lance ugnjetavanja i izrabljivanja. Oktobarska revolucija označila je prekretnicu u svjetskoj povijesti, dovodeći u pitanje postojeće strukture moći i postavljajući temelje za nove mogućnosti. Lenjinova borba za društvo izgrađeno na načelima jednakosti, pravde i solidarnosti nadahnula je buduće generacije.

Najvažnije ostvarenje Lenjina bilo je uspostavljanje radničko-seljačke vlasti putem Sovjeta, radničkih i seljačkih savjeta. To je predstavljalo prekretnicu u političkoj misli, stvarajući novu paradigmu vlasti utemeljenoj na radničkoj klasi. Lenjinova hrabrost u suočavanju s izazovima i promicanje revolucionarnih promjena ostavit će neizbrisiv pečat na povijest čovječanstva.

Lenjinova internacionalistička vizija, prepoznajući potrebu za zajedničkom borbom radničkih pokreta diljem svijeta, ostavila je trajni pečat na revolucionarnoj misli. Njegova teorija imperijalizma, koja istražuje ekonomske aspekte međunarodnih odnosa, i dalje ima utjecaja u suvremenim analizama kapitalizma.

Unatoč izazovima s kojima se Sovjetski Savez suočavao nakon Lenjinove smrti, njegovo nasljeđe ostaje duboko ukorijenjeno u kolektivnom pamćenju. Izgradnja industrijske sile, obrazovanje, emancipacija žena, i otpor prema imperijalističkim snagama samo su neki od elemenata koji čine bogato nasljeđe Lenjinova djela.

Lenjin je i dalje simbol revolucionarne promjene i trajne ljudske potrage za boljom budućnošću. Neka nas njegova ostavština nadahne da nastavimo težiti svijetu vođenom načelima pravde, jednakosti i solidarnosti.

Lenjin ostaje ključna figura koja nas potiče na promišljanje revolucije, političkim transformacijama i izazovima koji prate rad na izgradnji socijalističkog društva budućnosti.

Njegova ostavština zauvjek će biti nadahnuće komunista i svih boraca za pravdu i slobodu!

Neka je vječna slava drugu Vladimiru Iljiču Lenjinu!