SRP OBILJEŽIO 78. GODIŠNJICU FORMIRANJA PRVE NARODNE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) čestita borcima NOR-a, antifaistima i svim našim građanima formiranje Prve Narodne Vlade Federalne Hrvatske!

Dana 14. 4. 2023. Godine, delegacija Socijalističke radničke partije Hrvatske, već tradicionalno, pristupila je obilježavanju jednog od najznačajnijih datuma u dugoj povijesti Splita: formiranje Prve Narodne vlade Federalne Hrvatske od 13 ministara na čelu s predsjednikom Vladimirom Bakarićem. Delegacija je položila cvijeće u predvorju stare Gradske vijećnice na Narodnom trgu (Pjaca).
Ovaj datum, kao i dan oslobođenja od fašističkih okupatora 25. 10. 1944., najznačajniji su datumi nakon 1882. kada je u Splitu osnovana Narodna vlast, čime je uklonjena dugogodišnja talijanska dominacija gradom. Oba datuma nisu upisana na štandarcu na Pjaci uz druge značajne datume Splita. Već i ta činjenica govori o nemoralnom odnosu vlasti prema antifašizma u ovoj zemlji.

Ovogodišnji program svečanog obilježavanja ovog povijesnog događaja u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Franjom Habulinom te Gradom Splitom, predstavljen po izaslaniku, kao i ZUABA Splitsko-dalmatinske županije, predstavljena po predsjedniku Juraju Krstuloviću, te UABA Splita, predstavljena predsjednikom dr. Zdravkom Roje, uz ostale delegacije, položili su vijence na groblju Lovrinac na Spomen kosturnici partizana i grobu Vicka Krstulovića, zatim okupljanje na Narodnom trgu pred starom Gradskom vijećnicom s polaganjem cvijeća te svečanom akademijom u Galeriji umjetnina Split, gdje su se prigodnim riječima okupljenima obratili dr. Zdravko Roje, Juraj Krstulović, izaslanik Grada i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

Poanta skupa je da se ovaj događaj od državne važnosti ubuduće ne obilježava na lokalnoj razini, već da se kao nositelji i pokrovitelji manifestacije uključe Sabor i Vlada Republike Hrvatske.