SRP SPLITA I DRUŠTVO JOSIP BROZ TITO OBILJEŽILI DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Splitski ljevičari zajedno – orilo se „Po šumama i gorama“

Povodom Dana antifašističke borbe, danas su u Splitu delegacije SRP-a Split i Društva Josip Broz Tito Split, već tradicionalno, položile vijence i cvijeće na partizansku Spomen kosturnicu odajući dužno poštovanje hrabrim Titovim partizanima koji su među prvima u porobljenoj Evropi zapalili prve iskre otpora.

SRP je nastavio obilježavanje ovog  povijesnog događaja s grupom lijevih stranaka, Novom ljevicom, Radničkom frontom, SDP-om i Hrvatskim laburistima, uličnim aktivizmom, šetnjom kroz današnju Ulicu kneza Višeslava, nekad poznatu kao Partizanska ulica, usput postavljajući stare table, sve do nekadašnjeg fašističkog  zatvora na Tvrđavi Gripe.

Skupu se obratio Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice, koji je između ostalog rekao: „Cilj je da se praktično na neki način sve lijeve stranke u Splitu okupe oko nečega oko čega se pojedinačno svi slažu… Mislim da bi to bila jedna snažna poruka prema i Splićanima i širem hrvatskom društvu da postoji jedna vrsta općeg konsenzusa na ljevici oko stvari o kojima uopće ne bi smjelo biti razgovora i pregovora…“

Goran Kotur, predsjednik GO SDP Split naglasio je da je „bitno vratiti se među građane, godinama nas nije bilo. Na Dan antifašističke borbe ukazujemo na civilizacijska pitanja, Split nema ni jednu ulicu posvećenu antifašističkim borcima pa je red da ukažemo da se partizanskoj ulici treba vratiti ime. Ovo nije vraćanje u prošlost nego baš radi budućnosti, radi toga da ljudi žive u sigurnom i tolerantnom okruženju“. Ranko Adorić, predsjednik GO SRP Split, je između ostalog podsjetio na „skandaloznu odluku Gradskog vijeća Splita iz 1992. godine kada je u Splitu uklonjeno 128 imena ulica, trgova, vrtića, škola, ustanova, tvornica i drugih koje su nosile po ličnostima i događajima iz Drugog svjetskog rata kao da rata nije ni bilo u ovom gradu i kao da ga naši partizani nisu vratili u ruke matici zemlji. Ne samo da treba raditi na povratu imena Partizanske ulice, nego i ostalih, koje su ujedno i spomenici naše slavne prošlosti. Narod se toga ne stidi, a, nažalost, ova vlast se očito stidi svojih antifašista.“

Nadalje je iskazao punu potporu svoje partije okupljanju splitske ljevice u jedinstveni lijevi front i to potkrijepio poznatom Titovim primjedbom: „svaki prst na ruci pojedinačno je lako slomiti, skupljeni zajedno u čvrstu pesnicu mogu jako udariti!“, što je naišlo na odobravanje i podršku cijelog skupa.

Na kraju je pročitana poruka Vladimira Nazora iz 1943.:

„Negdje iza veličanstvenih planina, što prave zaleđe vašim jadranskim žalima, šaljem vam pozdrav i ovu poruku. Jadan li je svaki, koji u ovom sudbonosnom sukobu i obračunavanju sjedi na kućnom pragu, da bojažljiv, mlitav i neodlučan misli samo na svoje sitne lične koristi! Hrvatski ponos, hrvatski prkos i hrvatsko junaštvo pokazivalo se kroz vjekove djelima naših otaca i pradjedova. Mlitavost, ravnodušnost, prilagođavanje tuđim autoritativnim zahtjevima, savijanjem šije pred otimačem i krvnikom, odricanje od svoga jezika i svojih običaja, puzanje pred tuđinskom petom: sve te sramote i svi ti poroci nisu još nikada okaljali Dalmatinca. Pa neće ni u dane što ih sada proživljavamo.

U zaleđu Dalmacije rasplamtio se i gori uvijek jačom žestinom rat partizana protiv fašizma. Hrvati i Srbi, katolici, pravoslavci i muslimani digoše se protiv okupatora, protiv Nijemaca, Talijana i njihovih slugu i robova, ustaša i četnika, koji pale kuće, kolju ljude, uništavaju imanja, sela i varoši. Ili se pustiti zaklati i istrijebiti zauvijek, ili se dignuti i obraniti. Trećega nema. Jao mlitavcu i strašljivcu! Njemu nema spasa. Oluja će ga zahvatiti, ma se on ponižavao, čuvao i pritajivao.

Partizani su od negdašnjih pojedinih, gotovo nenaoružanih skupina sastavili čete i bataljone, pa brigade i divizije: narasli su u korpuse i čitavu vojsku koja- dobro vođena i uvijek bolje  opskrbljena – tuče u našoj zemlji okupatore, bije, goni i kažnjava četnike i ustaše braneći narodu život i njegovo imanje … Čuvajmo svoju čast i obraz svoj!“

Skup se završio kultnom partizanskom  pjesmom „Po šumama i gorama“ koju su SRP-ovci poveli, a ostali prihvatili.

Ovogodišnju proslavu Dana antifašističke borbe obilježio je sukob na relaciji dosadašnjih organizatora ovoga skupa, Grada Splita i Saveza antifašističkih boraca Splita i SD Županije, oko učešća u protokolu VEDRA-e (Veterani Domovinskog Rata Antifašisti) kao govornika, na čemu već neko vrijeme vrlo žustro inzistira vodstvo splitske boračke organizacije, a s čime se ovoga puta nije složio gradonačelnik Splita uz obrazloženje da „davati ekskluzivitet jednoj od  50 udruga znači da ovih preostalih 49 nisu antifašisti.“

Tako je ove godine bilo čak tri memorijalna skupa: Grada Splita, Saveza boraca i grupe lijevih splitskih stranaka zasebno.

22. 6. 2018.

GO SRP Split