OBILJEŽAVANJE BITKE NA SUTJESCI 2018.

U nedelju 17. lipnja, na Tjentištu je obilježena 75-a godišnjica do tada najrizičnije bitke za opstanak partizanske vojske na čelu sa Vrhovnim štabom, čijim bi uništenjem u pitanje bio doveden i nastavak NOB-e, a time i završni ishod II. sv. rata, na jugoslavenskom prostoru.

Na obilježavanju su, pored većeg broja članova SRP-a iz Dalmacije i Zagreba, došli i naši članovi iz Pule, Istre, Rijeke i Kvarnera zajedno s članovima Društva Josip Broz Tito i antifašistima. Među grupom iz Pule, bila su i dva potomka preživjelih boraca sa Sutjeske.

Probojem partizanske vojske s Vrhovnim štabom i ranjenicima iz neprijateljskog obruča 16. lipnja 1943. godine završene su teške borbe započete 15. maja koje se u Jugoslavenskoj vojno – povijesnoj terminologiji svrstane u V. neprijateljsku ofenzivu.

Situacija je za opkoljenu partizansku vojsku – brojčano slabiju, slabije opremljenu, opterećenu brojnim ranjenicima i bolesnima, bez snabdijevanja – bila po svim parametrima vojne teorije i prakse bezizlazna. Zahvaljujući  lucidnom, nepogrešivom instinktu komandanta Koče Popovića, kojim je osjetio slabu kariku u njemačkom obruču i samoinicijativnom odlukom o nužnosti trenutnog djelovanja, uspio je proboj, kojeg nitko nije očekivao. Time je, uz velike žrtve, iz obruča izašla glavnina partizanskih jedinica s glavnim štabom.

Slava i hvala učesnicima bitke na Sutjesci.

 

22. VI .2018.

Gradska organizacija SRP-a Pula