SRP uz radnike bračkog Jadrankamena

SRP uz radnike bračkog Jadrankamena

U zadnjem protestnom okupljanju radnika bračke tvrtke Jadrankamen, u vlasništvu neodgovornog tajkuna Bruna Orešara, u Splitu 04.04.2012. ispred upravne zgrade, podršku su im uputili dočekom, parolama i crvenim zastavama članovi splitskog SRP-a. Tom prilikom je predsjednik Gradske organizacije Split  Ranko Adorić, uz gromoglasno odobravanje i aplauz svih prisutnih, radnicima Jadrankamena javno pročitao i uručio proglas podrške.

Nakon toga je okupljenim radnicima, njihovim obiteljima i prijateljima, te na žalost malobrojnim građanima Splita, podijeljena veća količina glasila “Socijalizam danas”, propagandni leci i proglasi. U kraćim diskusijama smo opet obrazložili svoj prijedlog da se u tvrtkama koje dođu pred stečaj ili likvidaciju automatski uvede radničko samoupravljanje kao prvi korak sanacije, a u konkretnom slučaju podržavamo radnike Jadrankamena da zauzmu tvornicu i unatoč prijetnjama iz vrha vlasti da traže opasan presedan kojim bi derogirali privatno vlasništvo, podsjećamo na protuustavni akt pretvorbe i privatizacije kojim je negirano zatečeno društveno vlasništvo 90-tih, a radnici prevarom lišeni upravljačkih i vlasničkih funkcija koje proizlaze iz prava rada. I ne samo to, kada bi bili u mogućnosti mijenjati legislativu, odmah bi čin ovih radnika ozakonili, te ga proširili na sve privredne subjekte u istoj situaciji, te konačno dali tom procesu puni legitimitet i potrebnu društvenu i financijsku potporu.

Od mnogih reportera, novinara i kamera, koje su zabilježile ovaj događaj, te izjava koje su SRP-ovci dali prisutnim televizijskim reporterima, niti jedan medij izrijekom nije ni spomenuo SRP, mada je riječ o jedinoj političkoj stranci koja je iskazala podršku tim nesretnim ljudima, svojim drugovima. I unatoč činjenici da su zahtjevi radnika Jadrankamena, a i sve većeg broja radnika u zemlji, na tragu programa koji u Hrvatskoj zastupa jedino Socijalistička radnička partija! To pokazuje kako je SRP i dalje pod teretom cenzure, ali uzalud jer radnici s kojima smo u kontaktu i s kojima pokušavamo graditi organizirani pokret otpora nas ipak čuju. Kao i radnici Brodosplita i Željezare i Dalmacijavina i DES-a…

Gradska organizacija SRP-a Split

 

Tekst Proglasa upućenog radnicima jadrankamena:

RADNICIMA J A D R A N K A M E N A

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA SRP ČVRSTO JE UZ VAS!

UPUĆUJEMO VAM IZRAZE NAJSNAŽNIJE PODRŠKE U PRAVEDNOJ BORBI ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA I TVORNICE, DOSTOJANSTVO RADA I EGZISTENCIJU VAŠIH OBITELJI.

OVA, KAO I SVE DOSADAŠNJE VLASTI PODRŽAVALE SU KAPITAL I KRIMINAL, A PREVAROM KOJU SU NAZVALI PRIVATIZACIJOM ODUZELI SU VAM VAŠU TVORNICU!                                                       TAKO JE INSTANT KAPITALIST, KOJI JE DO IMETKA DOŠAO KRIMINALNIM I MUTNIM POSLOVIMA, ZAPRAVO NELEGALNO UPRAVLJAO VAŠOM IMOVINOM!

ZATO VAS POZIVAMO – PREUZMITE  TVORNICU – ONA JE I ONAKO VAŠA!                     FORMIRAJTE RADNIČKO VIJEĆE, NASTAVITE S PROIZVODNJOM  I PLASMANOM PROIZVODA, A VLAST ZAJEDNIČKI POZIVAMO DA VAM OMOGUĆI PRATNJU BANAKA I PREDAJU VLASNIŠTVA U VAŠU KORIST U ZAMJENU ZA DUGOVANJA BIVŠEG VLASNIKA DRŽAVI, UMJESTO DA VAS STEČAJEM TJERAJU NA BIRO  I TERET DRUŠTVA!

RADNICI I RADNICE JADRANKAMENA, NAŠ POLITIČKI PROGRAM JE DA VI POSTANETE JEDINI VLASNICI SVOJE TVORNICE!

ZALAŽEMO SE, A TRAŽIMO I VAŠU PODRŠKU, DA SE RADNIČKIM SAMOUPRAVLJANJEMPREPUŠTANJE VLASNIŠTVA UNIŠTENIH FIRMI RADNICIMA – IZBJEGNE VAL STEČAJEVA I GAŠENJA PRIVATNIH ILI DRŽAVNIH PODUZEĆA!