Stav Socijalističke radničke partije Hrvatske o prodaji INE

SABORU REPUBLIKE HRVATSKE

 

Predsjedništvo Socijalističke radničke partije Hrvatske na sjednici održanoj 21. siječnja 2017. godine donijelo je odluku da Vam uputi stav o načinu rješavanja slučaja INE.

SRP zahtijeva da se hitno donese JEDINSTVEN PLAN NACIONALNE STRATEGIJE RAZVOJA države i društva, time i definiraju poduzeća od posebnog državnog, odnosno društvenog interesa uz PROGRAM PRIVREDNOG RAZVOJA. Takav plan i program postojali su u bivšem sistemu već od 1947. godine temeljem kojeg je ostvaren najbrži privredni rast u Europi.

NEPOSTOJANJE NACIONALNE STRATEGIJE RAZVOJA Republike Hrvatske omogućilo je povijesnu društvenu pljačku.

Postojeća organiziranost države i društva dovela je Republiku Hrvatsku od 1990. godine naovamo u potpunu blokadu razvoja, uništenje privrede i na kraju u dužničko ropstvo.

Stoga je potrebno OKRENUTI DRUŠTVO PREMA RADU I SPREČAVANJU IZNOŠENJA VLASTITOG KAPITALA IZ ZEMLJE.

Nada da će strani kapital i kapital “domoljuba povratnika” razviti hrvatsku privredu predstavlja veliku naivnost. U PERIODU OD 1990. GODINE DO DANAS, STRANI KAPITAL NIJE PODIGAO NI JEDNO NOVO PODUZEĆE, ali je preuzeo elitna poduzeća koja je ovaj narod izgradio vlastitim radom i kapitalom. Veći dio je ciljano da bi spriječio konkurentnost i osvojio naše tržište.

Za napomenuti je da NACIONALNU STRATEGIJU RAZVOJA, uz primjenu članka 50 Ustava RH, ne mogu, ne znaju, time i ne smiju, stvarati i kreirati Saborski zastupnici, stranke na vlasti i oporbi, kvazi domoljubi, vladini činovnici i savjetnici, već isključivo DOKAZANI STRUČNJACI.

Da bi se trajno zaštitila poduzeća od posebnog društvenog interesa, time i INA, potrebno je UKINUTI ZAKON KOJIM SE RADNICIMA SPREČAVA VEĆINSKO DIONIČKO VLASNIŠTVO (u suprotnosti je s čl. 3 Ustava RH).

U tim poduzećima potrebno je uvesti nagrađivanje prema radu. Direktora (menadžera) potrebno je staviti u stalni radni odnos i izbor putem otvorenog natječaja, uz plaću prema radu i dijeljenje “sudbine” poduzeća s ostalim radnicima, a birati ga u odnosu na struku, a ne po političkoj i stranačkoj podobnosti.

OTKUP DIONICA, NE SAMO INE, već i Telekoma i drugih poduzeća od posebnog društvenog interesa potrebno je izvršiti KAPITALOM NAŠEG STANOVNIŠTVA koji je u stranim bankama (mi nemamo naše banke), s tim da se građanima ponude bolji štedni uvjeti (od 2008. godine te banke su kamate na štednju građana s 5% svele na 0,13% i iznose godišnje cca 17 milijardi kuna našeg kapitala u svoje zemlje, a putem ovrha uzimaju narodu njegovu imovinu).

Da bi se TRAJNO ZAŠTITIO KAPITAL PODUZEĆA od posebnog društvenog interesa, potrebno je FORMIRATI FOND RADNIČKOG DIONIČKOG DRUŠTVA i njime onemogućiti kolanje njegovog kapitala (kapitala njegovih poduzeća) van njegovog nadzora.

 

Zagreb, 23. siječnja 2017.

 

Vlado Bušić,

predsjednik SRP-a