SUMRAK CIVILIZACIJE: Anna Frank ponovno deportirana

Socijalistička radnička partija (SRP) izražava zgražanje nad sramnim i neciviliziranim činom  ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, Josipa Belamarića, zbog naprasno prekinute izložbe o holokaustu i tragičnom stradanju djece u ratnim sukobima Drugog svjetskog rata, a koje simbolizira zla sudbina male Židovke Anne Frank, ubijene u nacističkom logoru Bergen-Belsen. Međunarodna izložba, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), prikazana je u 40 zemalja i 23 grada diljem Hrvatske i svugdje je dobro primljena.

Osuđujemo profašističku provokaciju direktora jedne obrazovne ustanove koji je izjavom  „da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće“ te neprimjerenim umanjivanjem tragedije  holokausta radi  „ zločina nad Hrvatima na Bleiburgu“, jednako tako  i događaja oko Golog otoka koji su potpuno izvan osnovne ideje izložbe, providni pokušao relativizirati ustaške zločine u tzv. NDH koji su, provodeći rasne zakone, putem logora i deportacija vršili krvave pogrome nad Židovima, Romima, Srbima, partizanima i golorukim civilima, ne štedeći ni malu djecu, starije i nemoćne.

Najoštrije osuđujemo revizionističko izvrtanje povijesnih činjenica kako bi se umanjio značaj i rezultati narodne borbe za slobodu, a rehabilitirala ideologija i praksa narodnih izdajnika i slugu fašističkih okupatora koju današnji sljedbenici drsko, i sve slobodnije, demonstriraju i čime su gotovo stekli „pravo građanstva“ uslijed nedjelovanja institucija ove zemlje, a koje su u direktnom sukobu s vlastitim Ustavom. Time se među građanima stvara sve veći osjećaj nesigurnosti i nelagode te rastuće mržnje, nesnošljivosti i nasilja marginalne grupe nad većinom u društvu.

Apsurdno je da se ova blamaža, još jedna u nizu koje su otišle u svijet, upravo dogodila  u Šibeniku, gradu-heroju, koji je  masovno stao uz partizane i NOP i time dao iznimni doprinos pobjedi nad fašizmom, a za što je plaćena visoka cijena velikim ljudskim i materijalnim žrtvama, brojnim poginulima, ranjenima, raseljenima, deportiranima i osiromašenima. Od 37.000 stanovnika malenog primorskog mjesta, njih 35,5 %  je otišlo u partizane, poginulo 4.572, od toga 3.032 u borbama, a 1.123 su žrtve fašističkog terora; uništeno 1.045 zgrada i totalno devastiran grad do siromaštva. U najslavnijim borbama na Neretvi i Sutjesci, Šibenčani su bili najbrojniji od svih Dalmatinaca  s gotovo 1.010 boraca od kojih je poginulo njih 689!

Najodlučnije zahtijevamo od ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića da  hitno smijeni ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića!

 

Split, 20.01.2017.

 

Ranko Adorić, dipl. ing.

predsjednik Gradske organizacije Split