Stjepan Šafran, 1. 1. 1946. – 15. 12. 2019.

Naš Stjepan, pravi drug

Sjećam se svog prvog susreta sa Stjepanom. Odmah su bile jasno vidljive neke njegove lijepe osobine – bio je jednostavan, ljubazan i susretljiv. Zahvaljujući tim osobinama, kojima je naprosto zračio, naš prvi susret je bio ugodno iskustvo. Kasnije, što sam ga dulje i bolje poznavala to sam otkrivala sve više njegovih vrlina. Imao je veliko znanje i iskustvo, a nije bio sebičan, nego je svoja znanja bio spreman podijeliti, uvijek i sa svima. Pravi drug. Od svih njegovih vrlina, a nije ih malo, posebno bih istaknula njegovu marljivost, radišnost. Nevjerojatno vrijedan čovjek kojemu ništa nije bilo teško.

Treba organizirati putovanje – to će Stjepan. Treba po putu ljudima objašnjavati kamo se i zašto ide – opet Stjepan. Treba pisati zapisnike, voditi evidenciju članstva, vršiti prijave Ministarstvu uprave – sve će to Stjepan. Radio je i puno zahtjevnije stvari, pripremao Skupštine, moderirao tribine, pisao izmjene Statuta – ništa nije moglo proći bez Stjepana. Ovo što sam spomenula je samo dio onoga što je Stjepan radio. Dao je nemjerljiv doprinos Socijalističkoj radničkoj partiji.

Što ga je motiviralo da tako nesebično i požrtvovano radi? Ideali! Samo ideali mogu u čovjeku stvarati toliko energije. Antifašizam, socijalizam, samoupravljanje – tim je idealima Stjepan bio u potpunosti posvećen. To je plamen koji je u njemu gorio, koji mu je davao snagu, koji ga je poticao. I koji je bio jači od mržnje i od prijetnji koje je primao. Stjepana, koji je bio toliko privržen svojim idealima, ništa nije moglo zaustaviti, nikakve prijetnje. Naprosto nije bio čovjek koji će odustati.

Teško se oprostiti od druga koji nas je toliko zadužio i koji nas je toliko prerano napustio. Stjepanu ćemo najveću počast odati tako da u vlastitim srcima održimo plamen plemenitih ideala koji su grijali njegovo srce. Ne brini Stjepane, ne brini druže, nećemo dozvoliti da se taj plamen ugasi.

U ime Socijalističke radničke partije i u svoje osobno ime obitelji upućujem najiskreniju sućut.

 

Vesna Konigsknecht, predsjednica SRP-a