UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONJEVU U PRAGU

Lokalne vlasti okruga Prag 6, uklonili su sa javnog prostora 3. aprila spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviću Konjevu, oslobodiocu Praga. Prilikom oslobađanja nije korištena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen. Oslobađanje Čehoslovačke od nacističkih okupatora i domaćih izdajnika plaćeno je gubitkom 140.000 života vojnika Crvene armije. Danas, 30 godina nakon kontrarevolucije, reakcionarne lokalne snage uklonile su spomenik heroju. Učinjeno je to kukavički, u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 , kada je pažnja javnosti smanjena zbog ograničenog kretanja.

Ovaj sramotan čin osudile su mnoge progresivne političke i društvene organizacije. Između ostalih i Sekretarijat Evropske komunističke inicijative (ECI), koje je član i Socijalistička radnička partija, zatim Češki mirovni pokret i drugi.

Odluka praških vlasti, očekivano, izazvala je žestoku reakciju ruske strane. Zatražili su da im Češka ustupi statuu, što su ovi odbili. Na prijedlog ministra obrane Ruske federacije Sergeja Šojgua, donesen je zakon o zaštiti spomeničkog naslijeđa i pokrenuta istraga, što češku vladu ne obavezuje, ali uključuje podizanje međunarodne tjeralice, zbog čega češki političari uključeni u ovu prljavu rabotu mogu imati problema prilikom odlaska u inozemstvo.

Zanimljivo je da je postupak praških vlasti kritizirao i češki predsjednik Milos Zeman. „Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu smatram glupošću“, rekao je Zeman, dodavši: „Maršal Konev je oslobodio ne samo Prag, nego i Auschwitz. On ima svoje mjesto u Pragu, dok ti koji spomenik sklanjaju ništa vrijedno u životu nisu uradili. To je njihova karakteristika. Zavide dostignućima drugih. Zavide onima koji su naslikali sliku ili podigli spomenik i teže da to unište. Na žalost, takvih ljudi ima dosta. Njih pokreće mržnja i zavist, umjesto poštovanja tuđih uspjeha“, istakao je Zeman.

Socijalistička radnička partija pridružuje se osudi svih subjekata i pojedinaca koji su osudili ovaj čin i zahtjevu za povratak spomenika na dosadašnje mjesto.

 

član predsjedništva SRP-a

Vladimir Kapuralin

 

UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONEVU U PRAGU