UNSERE ZEIT – Proslava glasila Njemačke komunističke partije

U njemačkom gradu Dortmundu je od 07. 09. – 09. 09. 2018. održana tradicionalna proslava glasila DKP-a (Njemačke komunističke partije) „Unsere Zeit“. „Unsere Zeit“ je tjedni list koji je od svog osnivanja (1969.) do dana današnjeg dosegao tjednu nakladu od 6.000 izdanja te se svakih par godina održava već kultna „UZ Pressefest“, proslava s bogatim kulturnim i političkim programom. Također valja napomenuti da se ove godine navršila i stota godišnjica osnivanja KPD (Komunističke partije Njemačke) kao i pedeseta godišnjica osnivanja DKP-a i SDAJ (Socijalistička njemačka radnička omladina) – omladinske organizacije DKP-a, što je dodatno uvećalo čitavu svečanost. Dvodnevna proslava održana je u parku Wischlingen, u kojem je uz sportsku halu bio postavljen i nemali broj šatora gradskih i regionalnih organizacija DKP-a, raznih revolucionarnih organizacija, stranih partija i pozornica na kojima se održavao program festivala. Uz domaće goste, u vidu aktivnih sindikalista, antiimperijalista, kantautora, mirovnih aktivista, revolucionarnih i antifašističkih organizacija, odazvao se i impozantan broj sestrinskih partija revolucionarnog foruma Solidnet. Za pozvane delegate gostujućih komunističkih i radničkih partija, među kojima je bio i delegat SRPH-a, te za nazočne ambasadore Laosa, SR Vijenama kao i Kube, su Generalni sekretar DKP-a, Patrick Köbele, zajedno sa sekretarom za međunarodnu komunikaciju, Güntherom Pohlom, održali pozdravni govor izražavajući zadovoljstvo zbog odaziva gostiju iz svih dijelova svijeta (Bliski istok, Europa, Južna Amerika, Azija).

Foto: Petra Packalén (SKP)

Bogati program je nudio razne sadržaje za sve uzraste počevši od dječjih radionica, omladinskih tribina, izložbi, tematskih šatora (DDR, Cuba) pa nadalje i šatora sestrinskih partija KKE (Komunistička partija Grčke) i TKP-a (Turske komunističke partije, koje obje imaju pozamašan broj aktivista i članova koji žive u Njemačkoj pa do „Leninplatz“ koji je simbolički postavljen u znak protesta zbog uklanjanja istog 1992. u Berlinu. Od posebnog značaja su svakako bile i tematske tribine poput krize na Bliskom istoku uz izlaganja delegatkinja i delegata KP Izraela, KP Libanona, Palestinske narodne partije, Demokratske fronte Palestine, KP Iraka, Tudeh partije Irana, Sirijske komunističke partije. Nadalje, izlaganje delegata KP Donjecke Narodne Republike na temu cjelokupnog stanja u Donbasu, diskusije pod imenom „Zabrane rada komunističkih partija Poljske i Ukrajine“, uz izlaganje delegata KP Poljske i KP Ukrajine i mnogih drugih (http://pressefest.unsere-zeit.de/de/_/programm/).

Foto: Petra Packalén (SKP)

Uz prisutnu simboliku radničkog pokreta, mirovnih, antifašističkih i drugih organizacija na više je mjesta na prostoru festivala bio istaknut veliki transparent „Abrüsten statt Aufrüsten – Raus aus der NATO – Frieden mit Russland“ koji zahtjeva smanjenje naoružanja, izlazak iz NATO pakta kao i mir s Rusijom, koji DKP uporno propagira kao direktan vid borbe protiv medijskog rata koji zapadne zemlje vode protiv Rusije. Značajan je bio i antiratni govor Egona Krenza, posljednjeg Generalnog sekretara SED-a (Ujedinjene socijalističke partije DDR-a) i posljednjeg predsjednika DDR-a na glavnoj tribini festivala koji je vatrenim govorom ukazivao na ratnohuškačku politiku Savezne Republike Njemačke kao i drugih zapadnih zemalja, s ciljem destabilizacije Europe, i dvoličnost imperijalističkih sila koje izazivaju krize diljem kugle zemaljske.

Foto: Petra Packalén (SKP)

Na prijedlog domaćina je delegat SRP-a vodio razgovor s članom DKP-a kojemu je 12 godina bilo onemogućeno da se zaposli radi svojeg aktivizma u partiji i komunisitičkih ideala. Šokantna ispovijest o zemlji koju se nemalo često puta slijepo idealizira zbog ekonomskog rasta i stabilnosti, a bez imalo kritike za krajnje reakcionarne i pro-fašističke postupke u ne tako dalekoj poslijeratnoj prošlosti. O navedenoj temi slijedi poseban članak koji ćete moći pročitati na stranici SRP-a.

Strani delegati su imali na raspolaganju „Internacionalni šator“ u kojem se nudila prilika za razmjenu iskustava, bilateralnih razgovora na nivou partija, razmjena strategija i organizacija, itd. Svjesni činjenice da jedino međunarodnom solidarnošću možemo ostvariti ciljeve naše borbe, i SRPH je ostvario kontakte i otvorio moguće vidove suradnje s KP Izraela, PCPE- KP naroda Španjolske,SKP- Finska KP, PPSM – Socijalističke partije naroda Meksika, PdA – Partije rada Austrije, KP Poljske, UPG- Saveza naroda Galicije, Turske KP… Bilo je zadovoljstvo susresti i od prije poznate delegate poput Gheorghite Zbaganua, delegata Rumunjske socijalističke partije, i Stanislava Retinskiya, delegata KP DNR-a, kojima svima zajedno upućujemo pozdrave!

Foto: Petra Packalén (SKP)

Ovim putem se SRPH još jednom želi zahvaliti Njemačkoj komunističkoj partiji na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji festivala!

 

Hoch die internationale Solidarität!

Živjela međunarodna solidarnost!

 

Kristofor Štokić