UZ 4. JULI DAN BORCA

https://www.glasistre.hr/pula/dan-borca-dan-kad-je-donesena-povijesna-odluka-o-pokretanju-opcenarodnog-ustanka-805614

https://www.regionalexpress.hr/site/more/uz-danashnji-dan-4-srpnja-dan-borca

Dragi prijatelji!

 

Okupili smo se danas ovdje tradicionalno, kao i do sada, da bi odali počast i prisjetili se svih onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu svih nas.

 

Na današnji dan pred 81 godinu, politbiro Komunističke partije Jugoslavije, pod predsjedavanjem Josipa Broza Tita, donio je povijesnu odluku o pokretanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i njihovih domaćih slugu. Bio je to najznačajniji događaj i kruna ukupnih aktivnosti koje je partija provodila nakon okupacije zemlje od strane sila Trećeg Reicha, a posebnu povijesnu dimenziju daje mu činjenica u vidu jedinstvenog modela pružanja otpora na okupiranim teritorijima.

 

Evocirajući uspomenu na taj događaj, mi ne umanjujemo niti jednu aktivnost, koja je doprinosila zajedničkom cilju, oslobođenju zemlje. Međutim, da nije bilo ovog događaja i spomenute odluke, sasvim je izvjesno da bi tok oslobodilačke borbe i otpor neprijatelju bio potpuno drugačiji.

 

Vrlo je vjerojatno, da bi se ona vodila neorganizirano, nekoordinirano i razjedinjeno po pojedinim dijelovima zemlje, poput otpora razjedinjenih indijanskih plemena. Teško je zamisliti da bi u takvim uvjetima bila izvediva i socijalistička revolucija, a izostala bi i vlastita pobjeda, te bi sloboda bila donesena na bajunetima tuđih vojski. Stoga je ovaj događaj prirodno značajan našim članovima i svim autentičnim antifašistima.

 

Revizija povijesti i restauracija retrogradnih poraženih ideja nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih, kada je antifašizam kastriran u Hrvatskoj, može samo na određeno vrijeme odložiti rezultate, povijesne poruke i društvene vrijednosti proizišle iz događaja koje slavimo, ali ih ne može izbrisati niti zaustaviti njihovo povijesno poslanje.

 

4. VII. 2022.

Vladimir Kapuralin