UZ 41. GODIŠNJICU SMRTI JOSIPA BROZA – Kapuralin: Tito je uspio udružiti divlja balkanska plemena

Svojom je politikom omogućio 45 godina mira i prosperiteta, što je najdulji takav period na ovim prostorima unazad nekoliko stoljeća, rekao je Vladimir Kapuralin

https://www.glasistre.hr/pula/uz-41-godisnjicu-smrti-josipa-broza-kapuralin-tito-je-uspio-udruziti-divlja-balkanska-plemena-718821

05.05.2021 06:05 | Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Članovi Društva "J. B. Tito" i pulskog SRP-a kod Titove biste i Spomenika palim borcima na rivi

U povodu 41. godišnjice smrti Josipa Broza Tita, 40-ak članova istoimenog društva i pulskog SRP-a položili su jučer cvijeće i vijence na Titovu bistu i Spomenik palim borcima u parku na Rivi koji nosi ime jugoslavenskog predsjednika. Vladimir Kapuralin, član Predsjedništva i predsjednik županijskog SRP-a, kazao je da je “4. svibnja 1980. životnu scenu napustio Broz i otišao u vječnost, kako je Krleža rekao, za dugom kolonom svojih divizija, preko Romanije”.

– Iako je prošlo toliko godina, Tito je kao pojam i danas prisutan na ovim prostorima. Spada u sam vrh svjetski zaslužnih ljudi svoje epohe. Kao predratni organizator revolucionarne partije, prije mnogih tadašnjih državnika pravilno je procijenio opasnost koju donose fašistički i nacistički pokret. U uvjetima ilegalnog rada kadrovski je i materijalno pripremao i organizirao otpor. Vodio je najuspješniji, zapravo jedini organizirani otpor stranom okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, koji je na kraju rata izrastao u armiju od 800.000 boraca, što ga je uvrstilo među pet vrhovnih pobjednika u Drugom svjetskom ratu, rekao je Kapuralin.

Tito je, ističe Kapuralin, vratio najveći dio okupiranih i podarenih teritorija. “Prvi je u svijetu uveo radničko samoupravljanje, kao najviši stupanj emancipacije i mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini. Dijelio je ravnopravnu zaslugu za osnivanje Pokreta nesvrstanih i dugo imao vodeću ulogu u njemu. Uživao je ugled međunarodne zajednice kao nitko do sada, što potvrđuje i brojnost stranih delegacija na njegovom ispraćaju. Svojom je politikom uspio udružiti divlja balkanska plemena i omogućiti im 45 godina mira i prosperiteta, što je najdulji takav period na ovim prostorima unazad nekoliko stoljeća”, rekao je Kapuralin, nakon čega je minutom šutnje odana počast Brozu.

Među prisutnima bili su predsjednik i potpredsjednica Društva “Josip Broz Tito” Ratko Crnobori i Vilma Vlačić te članovi pulske Udruge antifašista. Član SRP-a Stojan Palić izrecitirao je pjesmu o Titu, a otpjevali su je sudionici, uz vodstvo Hede Gospodnetić.