XXII. SUSRET KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA

U Havani je od 27. – 29. listopada/oktobra održan XXII. susret komunističkih i radničkih partija udruženih u Solidnet.

Učinjeno je to u znak solidarnosti i potpore Kubi koja već više od 60 godina odolijeva brutalnim sankcijama, koje je protiv nje uvela zločinačka američka politika dominacije. Zbog tih sankcija kubanski narod trpi, ali one nisu uspjele slomiti njegov slobodarsku duh.

Osnovna tema trodnevnog skupa bila je “Solidarnost s Kubom i svim narodima koji se bore. Ujedinjeni smo jači u antiimperijalističkoj borbi, zajedno s društvenim i narodnim pokretima, protiv kapitalizma i njegove politike, opasnosti od fašizma i rata; u obrani mira, okoliša, radničkih prava, solidarnosti i socijalizma”.

Na konferenciji je učestvovalo 77 partija iz 60 zemalja s ukupno 145 delegata. S jugoslavenskog prostora učestvovala je partija Komunisti Srbije, koja je predstavljala i Koordinaciju komunističkih i radničkih partija.

Poseban pečat ovoj konferenciji dao je nastup generalnog sekretara Komunističke partije Kube i predsjednika Republike Kube druga Miguela Díaz-Canela, koji je u svom nadahnutom izlaganju iznio veoma preciznu analizu aktuelne situacije u svijetu i podržao plan rada koji je Solidnet usvojio za naredni jednogodišnji period. Njegov govor i njegov neposredan odnos s delegatima konferencije, još jednom su potvrdili da se radi o čovjeku i komunistu koji je potekao iz naroda.

Sljedeći susret partija Solidnet-a održati će se 2024. godine u Turskoj.

 

Vladimir Kapuralin