Zahvala biračima uz poruku

PARLAMENTARNI IZBORI 2016. – nesankcionirano ugnjetavanje, neravnopravnost, diskriminacija

 

Socijalistička radnička partija se zahvaljuje svim biračima koji su 11. 09. 2016. izašli na birališta i svoje povjerenje hrabro ukazali socijalističkim kandidatima!

Ovi izbori su još jednom pokazali, uz sav osjećaj nedemokratičnosti, da je velika većina naroda stvarni izborni gubitnik dok su veliki dobitnici vlasnici kapitala čije su moći osigurane još neko vrijeme putem parlamentarnih stranaka koje pružaju zakonski okvir otimačini viška vrijednosti rada od radnika i građana, podčinjavajući ih i pretvarajući u sirotinju!

Izbori su također pokazali da još uvijek, kod većine naših ljudi, nije sazrela svijest čije interese stvarno zastupaju građanske i kapitalističke stranke koje od naroda dobivaju gotovo plebiscitarnu podršku, a čije interese one uopće ne zastupaju! Ovaj apsurd se donekle može objasniti nesankcioniranom primjenom patološkog društvenog modela, duboko ukorijenjenog i umreženog klijentelizma između kapitala-stranaka-građana, zatim dijela vlasnika firmi koji se vežu za vodeće stranke financirajući ih po modelu „dam-daš“ i, ništa manje važno, upornim utjecajem crkve koja protuustavno, izlazeći izvan ingerencija svoje uloge u društvu, navijački, uz fanfare i zidne zvučnike s oltara suflira za „podobne“!

Također, stranke socijaldemokratskog predznaka pokazale su koliko su spremne daleko ići imitirajući desnicu, da nije više samo socijalizam iza njihovih leđa i radnički interesi već i antifašizam. No mnogi su još uvijek nekritički uz te strukture i otežavaju jačanje socijalističke ljevice.

Prosječni birač ili ne vidi alternativni pravac ili ne vjeruje da je takav zaokret moguć. Prvo ga ne opravdava, jer i da je to točno to bi bio poziv za vlastiti politički aktivizam. Drugo je kombinacija samozavaravanja i defetizma, jer ako nas je historija ičemu naučila, i to baš na ovim prostorima, to je da takvi radikalni zaokreti nisu samo mogući, nego i česti.

Dakle, valja nam nastaviti !

Socijalistička radnička partija je zato tu i na izbore izlazi bez obzira na prognoze i dosadašnje rezultate, jer borbu za socijalizam vidi kao dugoročni proces koji zahtijeva od radničkih i progresivnih partija upornost, dosljednost i stalnu prisutnost među radnicima, biračima, građanima!

 

SRP