8. mart – jedan svijet, jedna borba

Svim sugrađankama čestitamo 8. mart, Međunarodni dan žena, dan kad slavimo ekonomska, politička i društvena postignuća žena i kad ukazujemo na činjenicu da smo još daleko od ravnopravnosti žena i muškaraca u sferi rada, obitelji, u društvu općenito.

Sva prava koja žene danas imaju, počevši od prava glasa, rezultat su borbe, a ukidanje stečenih prava je trajna prijetnja u društvu u kojem živimo. Svaki put kad žene izbore neka prava, slijedi protuudar na ta prava. To je karakteristično za sve borbe potlačenih.

Zato se sve borbe – za prava radnika, za prava žena, za prava svih manjina, za održivi razvoj – moraju sliti u jednu borbu, borbu za socijalizam, za društvo ekonomske i socijalne solidarnosti, ravnopravnosti i pravednosti.

Žene su u kapitalizmu izložene dvostrukom izrabljivanju – i kao radnice (potplaćeni rad) i kao kućanice (neplaćeni rad). Naš se položaj neće sam od sebe popraviti, za promjene se moramo izboriti. Iskažimo ljutnju, pružimo otpor, zahtijevajmo promjene! Marširajmo utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora!

 

Vidimo se na Noćnom maršu! Polazak s Trga žrtava fašizma 8. 3. 2018. u 18 sati.

 

Živio 8. mart!

 

One comment

  1. Adem napisao:

    Sve ste rekli, ali uzalud je to, ovde vlada jedan čudan politički autizam, kao da se živi u paralalnoj stvarnosti, gde se neki izgleda osaćaju jako dobro. Što se tiče biografija, ja obično ne gledam čime one počinju, već šta je izostavljeno. Ja se recimo nikad ne bih stideo da u biografiju stavim višegodišnje učešće u glavnom horu hrama Svetog Save, ali eto nekome to nije vredno ni da se pomene. I sa moje strane da čestitam dan žena, makar i sa malim zakašnjenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


Hit Counter by http://yizhantech.com/