IN MEMORIAM

U Beogradu je 26. IX. 2015. u 88. godini preminuo jedan od velikana komunističkog i radničkog pokreta s jugoslavenskog prostora, general pukovnik u penziji, drug Stevan Mirković, bivši načelnik Generalštaba JNA, osnivač i prvi predsjednik Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju i osnivač Jugoslavenskog Centra Tito.

Rođen je 27. oktobra 1927. godine u Valjevu. Učesnik Narodnooslobodilačkog rata bio je od 1941. godine. Ranjen je na Sremskom frontu. Nosilac je brojnih odlikovanja, a nakon oslobođenja nastavlja vojnu karijeru.

Do imenovanja za načelnika Generalštaba 1987. godine, obavljao je brojne funkcije u vojsci. Bio je komandant 63. padobranskog bataljona, načelnik štaba armije i komandant Treće armije.

Pogreb generala Mirkovića obavljen je uz vojne počasti 1. oktobra na novom groblju u Beogradu. Sahrani je prisustvovao veliki broj građana kao i veliki broj delegacija antifašističkih, jugoslavenskih i ljevičarskih partija, udruženja i pokreta.

Bio je jedan od malobrojnih visokih oficira JNA koji je ostao cijelog života vjeran zakletvi datoj u mladosti. Odlaskom sa životne scene generala Mirkovića ostali smo bez dosljednog borca za bolji i pravedniji svijet. A njegova dosljednost u javnom zastupanju visokih moralnih načela može biti uzor mladim generacijama kako se treba boriti protiv svih nedaća koje nam je donijela kontrarevolucija i restauracija.

Neka je vječna slava i hvala drugu Stevanu Mirkoviću.