Izvještaj sa skupa CJC u Španjolskoj

Predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije prisustvovao je 10. kongresu Kolektiva komunističke omladine (CJC) Španjolske, omladinske organizacije Komunističke radničke partije Španjolske, koji se održao od 1. do 3. ožujka 2019. u Madridu. Na Kongresu je bilo prisutno 83 delegata iz cijele Španjolske. Za novog generalnog tajnika CJC-a izabran je drug Javier Martín. Na skupu je bilo prisutno ukupno 20 stranih delegacija pa je predstavnik MS-a imao priliku održati brojne bilateralne razgovore. Posebno je važan bio razgovor s drugom Yasdaquyem Larduetom Lopezom, generalnim tajnikom Svjetske federacije demokratske omladine, koji je na ovom skupu predstavljao i Savez komunističke omladine Kube. Predstavnik MS-a obratio se pozdravnim govorom kongresu u kome je naglasio važnu ulogu dobrovoljaca Internacionalnih brigada s područja bivše Jugoslavije u borbi protiv fašizma u Španjolskoj.

U sklopu Kongresa, strani delegati su upoznati s radom Studentskog fronta, koji je najuspješnija organizacija CJC-a i najveća je studentska organizacija u Španjolskoj. Pored toga, strani delegati su obišli brojne spomenike i mjesta koja su vezana za Španjolski građanski rat, kulturu i povijest Španjolske.

Zahvaljujemo se drugovima iz CJC-a koji su nam omogućili da, sudjelujući na ovom važnom skupu, upoznamo naše inozemne drugove s problemima hrvatske omladine i razmijenimo iskustva u borbi za prava omladine u svijetu.

 

Izvršni Odbor Mladih Socijalista SRP-a