KOMEMORACIJA U PULI: JOSIP BROZ TITO (4. V. 1980. – 4. V. 2020.)

Na današnji dan, prije 40 godina, životnu scenu napustio je Josip Broz Tito i otišao u vječnost. Kako je Krleža svojedobno rekao: „..za dugom kolonom svojih divizija, preko Romanije“. Iako je od tada prošlo 40 godina, Tito kao pojam je i danas prisutan na ovim prostorima.

Sa stanovišta međunarodnih referenci, spada u sam vrh svjetski zaslužnih ljudi svoje epohe, a u široj lepezi ostvarenih projekata i zamisli, bio je prvi, ili među prvima u svijetu, koji je te ideje i ostvario u praksi.

Vodio je najuspješniji, zapravo jedini, organizirani otpor stranom okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, koji je na kraju rata izrastao u armiju od 800.000 boraca, što ga je uvrstilo među pet vrhovnih pobjednika u II. svjetskom ratu.

Povratio je najveći dio okupiranih ili podarenih teritorija.

Prvi je u svijetu uveo radničko samoupravljanje kao najviši stupanj emancipacije i mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini, čime je implementirana Marxovu zamisao „tvornice radnicima, zemlja seljacima“, odnosno onima koji u njima i na njima rade.

Imao je ravnopravnu ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih i dugo imao vodeću ulogu u njemu.

Svojom je politikom uspio udružiti divlja balkanska plemena i omogućiti im 45 godina mira i prosperiteta, što je najdulji takav period na ovim prostorima unazad nekoliko stoljeća.

U to ime, u znak zahvale za sve što je učinio, pozivam vas da odamo minutu šutnje Josipu Brozu Titu.

Neka mu je vječna slava i hvala.

 

https://www.glasistre.hr/pula/polaganje-vijenaca-u-titovom-parku-kapuralin-srp-tito-je-vrhovni-pobjednik-drugog-svjetskog-rata-640649

 

Vladimir Kapuralin

U Puli, 4. maja 2020.