USTAŠE, SRBI I SVETO TROJSTVO: Spomenik u Valerijinom parku je falsificiran, na restauraciji dobio četiri uzdignuta prsta

https://www.glasistre.hr/pula/ustase-srbi-i-sveto-trojstvo-spomenik-u-valerijinom-parku-je-falsificiran-na-restauraciji-dobio-cetiri-uzdignuta-prsta-580622

Mornari koji su ustali u Boki nisu imali nikakve veze ni s ustašama, a još manje sa Srbima. Tri prsta simbol su Svetog Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetog, i zato su ga koristile ustaše, i zbog toga su se Srbi na taj način molili, kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina

Proteklog vikenda članovi Socijalističke radničke partije Hrvatske položili su cvijeće na Spomenik mornaru u Valerijinom parku i tako odali počast žrtvama pobune u Boki kotorskoj, koja je trajala od 1. do 3. veljače 1918. godine. U njoj su sudjelovali mornari K.u.K.- a, većinom iz Dalmacije i Istre: dvojica su poginula, a strijeljani su vođe pobune – Porečan Anton Grabar i Čeh František Raš, te Mate Brničević i Jerko Šišgorić. U zatvoru ih je umrlo desetak.

U spomen Slavenima koji su ustali protiv Austro-Ugarske, u Valerijinom parku 1953. podignut je Spomenik mornaru riječkog kipara Pavla Perića. Spomenik izvorno predstavlja mornara koji pozdravlja uzdignute desnice, uz ispružena tri prsta. Upravo su ta tri prsta zasmetala vandalima koji su nekoliko puta obarali kip na tlo i trgali prste, posljednji put 2009. godine, nakon čega je spomenik falsificiran jer je prilikom restauracije dobio četiri uzdignuta prsta, što je krivično djelo, podsjeća član Predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin.

Neukim vandalima, koje su tri prsta očito podsjetila na srpski nacionalizam, s obzirom da su crnim flomasterom ostavili nedvojben trag, ispisavši poruku “jebem vama mater četničku”, očito nije bilo jasno da je riječ o pozdravu mornara. Ali ne samo mornara, nego i nacista u Drugom svjetskom ratu, od kojih su ga preuzele i ustaše. Pa tako na crno-bijelim fotografijama gledamo poglavnika NDH Antu Pavelića, ali i cijelu ustašku vladu, kako prisežu upravo s – uzdignuta tri prsta. Pozdrav su, od SS-ovaca, u Drugom svjetskom ratu preuzeli i fašisti u cijeloj Europi.

Tri prsta povezana su s kršćanstvom, simboliziraju Sveto trojstvo: Oca, Sina i Duha Svetog i odatle pozdrav. Potvrđuje nam to povjesničar dr. Tvrtko Jakovina, koji kaže da je pozdrav jednim dijelom kompromitiran.

– To je u Srbiji postao nekakav identificirajući pozdrav, simbol, ali sam po sebi, rekao bih, ima dugu genezu. Nisam religiozan, ali pozdrav dolazi od Svetog Trojstva i zato su ga koristile ustaše, i zbog toga su se Srbi na taj način molili. Neki se mole s tri prsta, neki šakom. To je cijela priča oko toga, ne znam što se tu problematizira. Tri prsta su postala sporna zato što su 80-ih u vrijeme Miloševića korištena prvo kao identifikacija Srbina generalno, a onda onog koji je bio spreman boriti se za nacionalni mit koji može biti velika Srbija ili nešto drugo. Ali, ništa drugo tu, rekao bih, nema posebnog ni spornog, ni novog, ni drugačijeg, veli Jakovina.

Prema tome, ni tri prsta pulskog mornara nisu trebala biti sporna.

– Mornari koji su ustali u Boki nisu imali nikakve veze ni s ustašama, a još manje sa Srbima, tako da mislim da je žalosno to što se dogodilo sa spomenikom. Nažalost, to pokazuje gdje mi stojimo. Dat ću vam bolji primjer: sve jedinice specijalne policije na svijetu imaju tri groma na svom simbolu, osim hrvatske koja ima dva. Postavili su tri zato što su tri prsta, pa tri groma, pa je to bio simbol Srba. A kad ludilo ode daleko, onda imate Hrvatsku ili Srbiju, kaže Jakovina. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)