78. GODIŠNJICA OSNIVANJA RADNIČKE PARTIJE KOREJE

 

 

 

 

 

Radnička partija Koreje (RPK) osnovana je 10. oktobra 1945. godine pod vodstvom legendarnog vođe Kim Il Sunga. Na svom 78 godina dugom putu, prošla je kroz različite faze iskušenja, uključujući antiimperijalističku revoluciju, antifeudalnu demokratsku preobrazbu i Korejski građanski rat (1950. – 1953) iniciran američkim intervencionizmom. Iz svih tih osjetljivih situacija izašla je kao pobjednik, ostvarivši ono čime se malo država danas može pohvaliti, a to je puni suverenitet.

RPK se po jednom detalju razlikuje od mnogih drugih bratskih partija, a to je njen simbol koji osim standardnog srpa i čekića, koji simboliziraju klasno jedinstvo radnika i seljaka, uključuje i kist, kojim se u Koreji piše i koji predstavlja znanost. Tim potezom, koji je koncipirao drug Kim Il Sung, uvrstio je, pored radnika i seljaka, i intelektualce kao osnovne stupove društva i kao nužan segment funkcioniranja društva.

Nakon kontrarevolucije 90-ih godina prošlog stoljeća, kad su socijalistička društvena uređenja u Evropi urušena, u DNRK izgradnja socijalizma nije obustavljena, usprkos nepovoljnoj geopolitičkoj klimi i stalnim imperijalističkim prijetnjama.

Jedinstvo partije i naroda dolazi do izražaja i prilikom prirodnih katastrofa, kojih je zadnjih godina bilo nekoliko, a najveća u augustu prošle godine, koja je opustošila nekoliko provincija zapadne pokrajine. U tim prilikama dolazi do jedinstva partije i naroda, koja je prisutna u svim fazama sanacije nastalih šteta. U tim radnjama učestvuje i generalni sekretar RPK, drug Kim Jong Un.

Socijalistička radnička partija Hrvatske čestita bratskoj Radničkoj partiji Koreje godišnjicu osnivanja i želi joj pun uspjeh u daljnjoj izgradnji socijalizma

Vladimir Kapuralin