8. SJEDNICA KOORDINACIJE KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA S JUGOSLAVENSKOG PROSTORA

U subotu, 26. marta, u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Socijalističke radnička partije (SRP) održana 8. sjednica Koordinacionog odbora komunističkih i radničkih partija s jugoslavenskog prostora.

Osim domaćina, sjednici su prisustvovali predstavnici partije Komunisti Srbije (KS), Komunistička partija Makedonije (KPM), Jugoslavenska komunistička partija Crne Gore (JKP CG), Savez komunista Bosne i Hercegovine (SK BiH) i Kulturno političko društvo Komunist (KPDK) iz Slovenije. Iako nisu članovi Koordinacije poziv je upućen i Novoj komunističkoj partiji Jugoslavije (NKPJ) iz Srbije, uz ponuđenu mogućnost da sami izaberu u kojem svojstvu. Na žalost, predstavnici NKPJ se nisu odazvali.

Na sjednici se odbor dotakao nekoliko važnih tema među kojima političke prilike u sredinama iz kojih partije dolaze te procjena stanja na jugoslavenskom prostoru i realne mogućnosti komunista da utiču na političke procese. Učesnici sjednice složili su se da je utjecaj komunista na društvene tokove na jugoslavenskom prostoru mali.

Učinjen je pomak po pitanju izrade programa Koordinacionog odbora kao i kriteriji za prijem novih partija članica.

SRP je, u svojstvu predsjedavajućeg, podnio pismeni izvještaj o radu Koordinacionog odbora za vrijeme svog mandata.

Za novog mandatara izabrana je Komunistička partija Makedonije.

 

U Zagrebu, 26. III. 2016.

 

 

U ime Koordinacije SRP Hrvatske

Vladimir Kapuralin