BITNE KARAKTERISTIKE VREMENA ODRŽAVANJA LOKALNIH IZBORA U HRVATSKOJ – SPLITU

a) Izuzetna kratkovidnost i nesnošljiva politika protkana nacionalizmom i egoizmom, a koja vodi do iskvarenosti i gubitka ljudskih vrijednosti,

b) sebičnost i primitivizam političkih vođa u spoju s negativnim stavovima intelektualaca i razornom ulogom medija,

c) histerična antikomunistička i nacionalistička ideologija

 

UZROCI NAVEDENOG STANJA

a) nefunkcionalna proizvodnja, slabljenje ekonomske moći i resursa,

b) dominiranje, odlučivanje i arbitriranje neprivrednih subjekata,

c) spirala unutarnjih i vanjskih dugova, niska produktivnost rada,

d) apsolutna ukupna nesigurnost, beskrupulozna eksploatacija radnika – uplata mirovinskog staža, zdravstvenog osiguranja, toplih obroka, prijevoza itd.

 

KULMINACIJA SOCIJALNIH I OSTALIH PROBLEMA

–   siromaštvo, realna i prikrivena nezaposlenost, funkcionalna i realna nepismenost; rast društvenih nejednakosti i pojave specifičnih vidova eksploatacije, opadanje kvaliteta života; socijalna, osobna i egzistencijalna nesigurnost stanovništva; zaustavljanje procesa emancipacije žena i djece; rast sistemskih devijacija i organiziranog kriminala; apatija i nespremnost na promjene, osujećivanje ideja reformi i nemoć snaga korjenitih promjena.

–   korupcija dominira u svim segmentima i svim nivoima – nositelji su politička elita inkorporirana u svim institucijama društva.

Nema pretpostavki (vrijednosti) prema kojima će čovjek živjeti dostojno od vlastitog rada; da zaposleni i građani hodaju uspravno, da se poštuje njihova volja i glas.

Današnji Split nije ništa drugo nego nepravda i bijeda!

Pateći zbog svoje sramote, gladan i nezaposlen, ponižen čovjek omalovažava svoj sram toliko dugo dok svoj sram drži nepromjenjivim.

Gladnom čovjeku ničem ne služi pravo glasa. Slobodu mogu uživati i provoditi samo ljudi koji su zaštićeni od bijede. Bijeda je pakao. Glasački listić ne hrani gladnoga.

 

 

Split. 17.05.2017.

doc. dr. Pavle Vukčević