GO SRP PULA – ČESTITKA ZA . MAJ

Danas kad obilježavamo 1. Maj, dan solidarnosti radnih ljudi, u znak sjećanja na izvojevana dostignuća radnika u krvavoj borbi za ono što im pripada, šaljemo topli prvomajski pozdrav radnicima, nezaposlenima, onima koji rade, a ne dobivaju za svoj rad plaću, onima koji su na radnom mjesdtu šikanirani, omalovažavani i ponižavani, onima koji ne znaju da li će im sutra biti produžen ugovor o radu, onima koji ne znaju da li će im sutra biti isključena struja zbog nepodmirenog računa ili će možda biti deložirani, onima koji nakon školovanja ne mogu dobiti posao, onima koji nakon završenog radnog vijeka ne mogu normalno živjeti od zaslužene mirovine, onima koji… Da, i svima onima koji “imaju” Hrvatsku, a nemaju je, jer nacionalna država nije nikakav garant protiv eksploatacije radnika od strane domaćih ili stranih kapitalista.

Dakle činimo to u prelomnom trenutku kad je radni čovjek napušten od doslovce svih državnih institucija i subjekata pa i od “svog” subjekta tj. sindikata. Notorno je da od tektonskih geopolitičkih procesa 90-ih i secesije koja je nakon toga uslijedila, u Hrvatskoj nema relevantnog klasno orjentiranog sindikata, već imamo sindikalne interesne zajednice kojima je glavna preokupacija zbrinjavanje vlastitog profesionalnog osoblja, a radnici moraju prihvatiti ili daljnju eksploataciju ili ovladavanje rezultatima svoga rada, što zahtijeva visoki stupanj solidarnosti svih koji žive od svog rada.

Podsjećamo da živimo u trenutku kada je kapitalizam iscrpio svoju povijesnu ulogu, a učestale krize koje zahvaljujući neoliberalnoj doktrini postaju dio globalnog procesa, jačaju njegovu agresivnost.

U takvim okolnostima, gospodari svijeta izlaz pokušavaju naći, kao i uvijek do sada, nametanjem svoje volje prijetnjama, ucijenama i vojnim intervencijama.

Posljedica takvih društvenih odnosa je širenje jaza između onih koji imaju previše i onih koji nemaju ni za opstanak – koji je bez presedana u novijoj povjesti. Osim radnika, prekomjerno se eksploatiraju i prirodni resursi, a ugroženi su su i sami uvjeti opstanka, što aktualizira davno izrečenu misao pionira radničkog i revolucionarnog pokreta kako je budućnost čovjećanstva alternative – socijalizam ili barbarstvo.

 

Pula 1. V. 2018.

GO SRP PULA