PRVOMAJSKI PROGLAS: 1. MAJ – PRAZNIK OTPORA, A NE ODMORA

Radnici Hrvatske,

Socijalistička radnička partija (SRP) čestita vam, kao i svim građanima naše zemlje, radnički praznik, 1. maj.

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada obilježen je svjetskom, ali ponajprije domaćom privrednom i društvenom krizom koja je ušla u svaku kuću, u svaki dom, a očituje se daljnjim pogoršanjem vašeg životnog standarda, gubitkom posla i radnih mjesta, zatvaranjem mnogih firmi i tvornica.

Sada je već svima jasno da će Vlada putem tzv. „Nacionalnog programa reformi“, koji zapravo predstavlja skup poskupljenja i restrikcija, teret krize prebaciti na leđa najsiromašnijih: na radnike, umirovljenike, bolesnike, školarce, znanost, socijalu i dr., ne okrznuvši najbogatije ni za jednu lipu. Ali će zato biti novca za militantno naoružavanje, za NATO i intervencije po svijetu, preskupu mrežu ambasada, bijesni vozni park i mnoge privilegije preglomazne administracije i armije političara koji svakodnevno troše vaše plaće, zatvaraju vaša radna mjesta!

Dakle, nije vrijeme za kuknjavu – vrijeme je za akciju!

Radnici, poučeni bogatim iskustvom borbe kroz burnu povijest, u ime tradicionalne radničke solidarnosti i visoke klasne svijesti, stanite u obranu opravdanih zahtjeva svih vaših drugova- radnika iz drugih firmi koji su u štrajku, blokadi, ovrsi poduzeća ili bilo kakvom sporu s vlasnikom, koji je moguće na upitan način stekao svoju golemu imovinu, često umanjujući cijenu vašeg rada, neisplatom plaća i po više mjeseci!

Radnici, vi koji ste potplaćeni, obespravljeni, natjerani na egzodus iseljavanja, kao i nezaposleni kojima je došlo do grla, iscrpili ste sve mogućnosti pravnih postupaka u zaštiti svojih prava, samo zajedničkom borbom osigurajte budućnost sebi i svojim obiteljima. Tvornice su djelo vaših ruku i ne dozvolite  manipulacije državnih birokrata da upravljaju vašom sudbinom i vašim životima!

Jedno je sigurno: kapitalisti ne mogu bez vas- radnika, ali vi možete bez kapitalista – dokazali ste to u samoupravnom socijalizmu! Zato je SRP, umjesto gašenja brojnih poduzeća i gubitka mnogih radnih mjesta, predložio program izlaska iz ekonomske krize projektima „Za kapitalističke probleme – socijalistička rješenja“, „Stop stečaju – firmu radnicima“ i druge.

Radnička klaso,

ovaj 1. maj, praznik rada, ne mora nužno biti svečarski, on to već odavno nije, već mora biti praznik otpora, borbe za povrat stečenih prava, boljih uvjeta rada i veće participacije u upravljanju! Protestima pokažite da se ne slažete i da ćete se čvrsto suprotstaviti najavljenim tzv. reformama – daljnjim restrikcijama radničkih prava, produljenju radnog staža i radnog vremena, neplaćanju prekovremenog rada, fleksibilizaciji koja pogoduje poslodavcima na vašu štetu i drugim nepravdama.

Stoga visoko podignite svoje crvene zastave klasne solidarnosti koja vam daje snagu titana, čini najsnažnijom grupacijom društva u kojem, složni i zbijeni u čvrsti blok, možete ostvariti progresivne društvene promjene, njegovu humanizaciju.

Radničkom solidarnošću do boljih uvjeta rada, viših plaća, novih radnih mjesta i humanijih odnosa među ljudima!

Socijalistička radnička partija SRP vam u tome daje punu podršku!

 

Split, 26. 04. 2018.

GRADSKA ORGANIZACIJA SPLIT