IN MEMORIAM: JABROVA TAMILA IOSIFOVNA

Međunarodni komunistički i radnički pokret pretrpio je nenadoknadiv gubitak – 3. 9. 2021 godine, nakon teške bolesti uzrokovane COVID-19 virusnom infekcijom, prestalo je kucati srce naše drugarice Jabrove Tamile Iosifovne – vođe Saveza komunista Ukrajine, stalnog glavnog urednika međunarodnog časopisa “Marksizam i suvremenost”, vatrenog komunista i samo Čovjeka s velikim slovom.

Kao svjetski priznata znanstvenica, posvećujući se gotovo danonoćno teorijskom i znanstvenom radu, Tamila Iosifovna ostala je jedan od rijetkih aktivnih boraca protiv modernog oportunizama i revizionizma. Karakteristična osobina drugarice Jabrove bila je predanost organizaciji stvarne REVOLUCIONARNE borbe za socijalizam, za sovjetsku vlast. Štoviše, posebno indikativne bile su aktivnosti Tamile Iosifovne u razdoblju 2013. .- 2014., kada je nad Ukrajinom prijetila opasnost od drugog Majdana. Ona je već tada upozoravala i predviđala “nadolazeće katastrofe”, prije svega na jugoistoku zemlje, kada će “rudari i traktoristi ” uzeti oružje u ruke kako bi branili svoja prava i doslovno živote svojih obitelji. Zahtijevala je da se komunisti postsovjetskog prostora aktiviraju i sudjeluju u proleterskom ustanku. Osobnim primjerom, otišavši u pakao razarajućeg rata, uspjela je u stvaranju radne skupine Centralnog komiteta RKRP b – CPSU za pružanje pomoći radničkom i komunističkom pokretu Donbasa od 2014. do prekida prometne veze s Rusijom, pod prijetnjom odmazde kijevskih fašističkih nasilnika. Unatoč poodmakloj dobi, Tamila Iosifovna nije jednom bila u radničkoj miliciji Donbasa na prvoj liniji fronte. Bila je poznata u gotovo svim borbenim jedinicama DPO-a i LPO-a.

Na međunarodnoj razini, drugarica Yabrova, ne riječima, već djelima, branila je ideju oživljavanja lenjinističke Kominterne kao temelja za provedbu slogana „Proleteri svih zemljalja, ujedinite se! ”

Izražavajući sućut obitelji, prijateljima i suborcima u vezi sa smrću Jabrove Tamile Iosifovne, uvjeravamo da će njezino teorijsko, znanstveno i ideološko naslijeđe biti proučavano i osmišljeno za primjenu. To će značiti da drugarica Jabrova Tamila Iosifovna nastavlja živjeti kao učitelj, mentor i ideološki inspirator naše borbe za socijalizam i sovjetsku vlast.

Centralni komitet RKRP b – KPSS za veliki doprinos u organizaciji borbe komunista, radnog naroda Donbasa protiv ukrajinskog nacizma i pokazane osobne hrabrosti odlikovao je posthumno Jabrovu Tamilu Iosifovnu dodijelivši joj orden Crvene zastave.

U ime Centralnog komiteta Ruske komunističke radničke partije boljševika u sklopu KPSS:

Čerepanov A. K., sekretar CK RKRP-b KPSS za organizaciono partijski rad

Turulo V. N., sekretar CK RKRP-b KPSS za ideološki rad

Domračev Z. T., sekretar CK RKRP-b KPSS za radnički pokret

Sazanov P. P., sekretar CK RKRP-b KPSS za rad sa mladima