IN MEMORIAM STIPE ŠUVAR 29. VI. 2004. – 29. VI. 2017.

 

Danas, 29. lipnja navršava se 13 godina otkako je sa životne scene, prerano i iznenada, otišao sveučilišni profesor dr. Stipe Šuvar, osnivač i prvi predsjednik Socijalističke radničke partije i izdavač časopisa Hrvatska ljevica.

Ono na što osobito mi u SRP-u možemo biti ponosni je upravo Šuvarova dosljednost koju mu nisu odricali ni njegovi osporavatelji i protivnici. O snazi i veličini te dosljednosti najzornije govori činjenica da je bio jedini od visokopozicioniranih kadrova iz SKH i SFRJ koji nisu nakon kontrarevolucije 90-ih i secesije Hrvatske konvertirali ili se pasivizirali, već je nastavio svoj put vođen idealima i uvjerenjima kojima je pripadao. Na tom putu nisu ga zaustavili ni pokolebali ni fizički nasrtaji na njega prilikom čega mu je bio ugrožen i život.

Neosporno je da su na formiranje njegove ličnosti i izgradnju klasne svijesti utjecale i socijalne prilike i skromni uvjeti u kojima je odrastao, što se kasnije očitovalo u njegovom senzibilitetu prema ugroženima, proganjanima, potlačenima, obespravljenima, osiromašenima.

Nastavljajući putem kojim smo zajedno krenuli 1997. godine osnivanjem SRP-a, zahvaljujemo svima koji su ga zadržali u sjećanju.

 

Vladimir Kapuralin