IZJAVA SRP-a POVODOM PRESUDE EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA ZBOG SMRTI MADINE HOSSEINI

Presuda Europskog suda za ljudska prava, u kojoj odgovornost za tragičnu smrt afganistanske djevojčice Madine Hosseini snose hrvatske vlasti, jedan je od dokaza kakvu patnju, beznađe i smrt doživljavaju migranti na putu ka Europi. Obitelj Madine Hosseini pokušala je 2017. kao i tisuće drugih migranata, iz svojih ratom razorenih zemalja, pobjeći u Europu koristeći balkansku migrantsku rutu. Nakon što su im hrvatske vlasti uskratile pravo da zatraže azil, bili su prisiljeni da se pješice vrate u Srbiju prateći željezničku prugu prilikom čega je šestogodišnja Madina poginula nakon što ju je udario vlak koji je prolazio blizu granice sa Srbijom.

Fizičko nasilje nad migrantima na graničnim prijelazima nažalost nisu novost. Ustaljena je praksa odbijanje pružanja azila kao eklatantnog primjera rasizma briselskih birokrata. Prljavi posao prepuštaju perifernim zemljama EU, kao što je uostalom sada slučaj s poljsko- bjeloruskom granicom.

Usadivši “demokraciju” i “zapadne vrijednosti” bombardiranjem i vojnom intervencijom, SAD, EU i NATO pretvorili su Irak, Siriju, Libiju i Afganistan u ruševine. Uništili su im gospodarstvo i infrastrukturu, pokrenuli građanske ratove, ubili desetke tisuća civila i lišili milijune njihovih domova i sredstava za život. Istodobno, čelnici “slobodne” Europe cinično su tada izjavili da su spremni prihvatiti izbjeglice, pružiti im zaštitu i blagodati europske demokracije. Umjesto pakla koji ih je čekao na putovanju prema utvrdi EU, te iste zemlje su im trebale olakšati i organizirati prihvat nakon što su ih, poput kancelarke Merkel, pozvali u Europu. Dvostruki moral „Par excellence“ doveden je do savršenstva u kojem se prvo podupire rat i uništenje, kasnije izjavljuje „Dobrodošli“ i „Uspjet ćemo“ , a onda prešutno koriste periferne zemlje EU poput Hrvatske za ono što im je bila namjena kroz povijest – obrana kršćanske Europe.

Politika EU dokazuje da krupni kapital u migrantima vidi izvor najjeftinije radne snage i način smanjivanja radničkih prava u svojom zemljama, a one koji ne zadovoljavaju njihovim uvjetima prepuštaju graničnim perifernim državama na “push back”.

Stoga odgovornost za smrt šestogodišnje djevojčice Madine i tisuće drugih snose i briselski birokrati kao i svi akteri uključeni u destabilizaciju Bliskog istoka.

Socijalistička radnička partija Hrvatske osuđuje svako nasilje nad migrantima kao i zločinačku politiku SAD/EU koja je direktan krivac za smrt, patnju i razaranje na Bliskom istoku!

 

Rab, 23. XI. 2021.

Socijalistička radnička partija Hrvatske

predsjednik SRP-a
Kristofor Štokić