Izjava za javnost Gradske organizacije SRP-a Split: Bruno, uzimamo ti tvornice – one su naše!

Izjava za javnost Gradske organizacije SRP-a Split: Bruno, uzimamo ti tvornice – one su naše!

Mučna agonija koja se događa zadnjih dana radnicima nekada profitabilnih i uspiješnih firmi Jadrankamen, Uzor i Monter, u vlasništvu Tuđmanovog teniskog partnera Bruna Orešara, još je jedna u nizu ljudskih tragedija i izravna je  posljedica nemoralne i  pljačkaške privatizacije kao i mafijaškog odnosa vlasnika prema radu, radnicima, tvornici, pa i  društvu koje mu je to omogućilo. Olako stečena imovina koristi se za izvlačenje i pranje novca, rasprodaju imovine, prelijevanju sredstava i druge mutne poslove, kao i nerealne kredite kojima je upropašteno cca 800 radnih mjesta,  tvornice dovedene na rub stečaja i zatvatranja, a oko 600 preostalih radnika na rub gladi. To je već poznati scenarij po kojem se uzurpatoru narodne-radničke imovine  garantirano ništa neće dogoditi iako postoji niz indicija za kazneni postupak, a radnici će, kao stvarni vlasnici tih firmi, ostati bez svojih radnih mjesta i egzistencije svojih obitelji.

Država, očekivano, ni ovoga puta nije stala u zaštitu interesa svojih građana  (radnika), od faraonskog ponašanja vlasnika, jer mjesecima nisu isplaćivane plaće, iako  te firme  imaju dosta posla uprkos krizi. Jednako tako, oštečen je i državni buđet (a onda i radnici)  zbog neuplaćenih doprinosa, u nekim slučajevima i preko dvije godine, čime  «gladna novca» državna administracija pogoduje ovoj  nezakonitosti na štetu sviju nas.

SRP radnicima tih poduzeća pruža punu podršku u opravdanim zahtjevima za isplatom zaostalih plaća, doprinosa koji  godinama nisu  uplaćivani, te smjene vodstava. U sklopu SRP-ove platforme «Stop stečaju i zatvaranju – tvornice radničkoj samoupravi!», mi im poručujemo:  preuzmite tvornice i poručite «vlasniku»  koji se maćehinski odnosio prema ljudima i imovini,

«Bruno- uzimamo ti tvornice, one su naše hraniteljice! Nedamo da ih upropastiš do kraja!»

Radnici tih tvrtki bi trebali izabrati novu Upravu, Radnički savjet, nastaviti s proizvodnjom i isporukom roba kupcima, isplatom doprinosa i plaća ostavljajući dio sredstava za prostu i proširenu reprodukciju.

A  Bruno Orešar bi, da ima imalo morala, trebao prepustiti tvornice radnicima, jer se već dovoljno obogatio na njihov račun! Razumije se, ovo (mu) poručujemo sada kada se samo možemo nadati da će popustiti pritisku javnosti, ali ukoliko se uskoro budemo mogli osloniti i na realnu politiku, odnosno na eventualni SRP-ov izborni uspijeh, uzet ćemo mu i tvornice i ispitatiporijeklo sve imovine u njegovom vlasništvu, a onda neka on svoju moralnost preispituje koliko hoće.

Split, 11.02.2011.                                        Predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl.ing.