Izjava za javnost povodom izvještaja HINA-e o ubojstvu novinarke u sukobima u Siriji

U ponedjeljak 27. 05. U Glasu Istre objavljena je vijest da je Yara Abbas, novinarka sirijske informativne TV stanice Al-Ikhbariya ubijena na radnom zadatku blizu Qousseira, od strane terorista. U zasjedi u kojoj je ubijena novinarka, ranjeni su i članovi ekipe. Vijest je objavilo sirijsko ministarstvo informiranja.
(vidi: www.glasistre.hr/vijesti/svijet/ubijena-sirijska-televizijska-novinarka)
U obradi teksta kojeg potpisuje HINA, slijedi primjedba da u frazeologiji režima “terorist” označava ustanika. To znači da HINA ne prihvaća informaciju ministarstva legalne sirijske vlade, da su ubojstvo novinarke počinili teroristi, već ih promovira u ustanike.

To doduše je u skladu sa stavovima evropskih vlada, koje prenose mainstream mediji, pa tako i sa stavom podaničke hrvatske vlade, samo što postoje i nezavisni izvori informacija koji ih demantiraju i nazivaju stvari pravim imenom. Primjeri poput zarobljavanja pripadnika UN-ovih mirovnih snaga na Golanu, odsijecanje sabljom glave zarobljenog vojnika koji leži na podu od strane maloljetnog djeteta pred kamerama, ili kanibalski ritual vađenja srca zarobljenog vojnika i jedenje istoga pred kamerama, pa i ovo najnovije u nizu ubijanje i ranjavanje novinara iz zasjede teško bi se mogli prihvatiti kao ustaničke uzance. Ali se sasvim razumljivo uklapaju u definiciju terorizma, kao tiranije, zastrašivanja i uništavanja protivnika najokrutnijim sredstvima, a slijedom logike, oni koji vrše teror su – teroristi.

Mada se kolokvijalno govoreći svaki oblik oružane borbe neregularnih jedinica protiv neke vlasti može nazvati ustankom, ustanici koji se bore za progresivne ciljeve u pravilu ne prakticiraju teror.

Teoriju o naoružanim skupinama koje se bore protiv legitimne sirijske vojske i suverene države, koja ima stalnog predstavnika u UN-u, kao ustanicima dodatno kompromitira činjenica o heterogenoj strukturi skupina različitih struja i ciljeva, često i suprotstavljenih jedna drugoj, kao i mnoštvo stranih plaćenika pripadnika nedomicilnog stanovništva iz različitih dijelova svijeta. Sve to HINA-in ispravak točnog navoda sirijskog ministarstva informiranja čini nepotrebnim i određuje ga kao pristranu obradu informacije.

Stoga mi u Socijalističkoj radničkoj partiji na osnovu informacija koje stižu sa terena odbacujemo mišljenje, da se protiv sirijske vojske bore ustanici i prihvaćamo tumačenje da se radi o teroristima, koji su upućeni, financirani i manipulirani od strane imperijalnih centara moći izvan Sirije.

30. 5. 2013.
Socijalistička radnička partija
Predsjednik
Vladimir Kapuralin