Knjiga „Zapisi iz maglovitoga Siska“

Knjiga „Zapisi iz maglovitoga Siska“

29.03.2011. u prostorijama SABA u ulici P.Hatza  u Zagrebu održana je promocija knjige Ivice Bašića iz Siska. Autor je izložio kako je došlo do stvaranja knjige, kakve su ga dileme i osjećaji mučili u vrijeme pisanja zapisa u dnevniku koji mu je bio pribježište u teškim danima od 1991. do 1995. g. Objasnio je da je zato knjiga pisana s mnogo emocija. Zato je i posveta namijenjena nevinim žrtvama Hrvata i Srba u Sisku i okolini.

Recenzent knjige, prof.dr.sc. Svetozar Livada posebno je naglasio kako je to jedan od vrijednih dokumenata vremena o kojem se mnogo piše. Vrijednost ove knjige je i to što je u njoj na nevjerojatno jednostavan i razumljiv način opisano „rastakanje“ SFRJugoslavije te bi se moglo reči da je to dobar školski uđbenik iz koje se može razaznati istina kako o bivšoj zajednici naroda u Jugoslaviji tako i njenoj propasti koja je „izazvana vanjskim poticanjem unutarnjih suprotnosti“.

Urednik knjige, Božidar Dugonjić, naglasio je vrijednost i vjerodostojnost ovog teksta jer nije“napisan“ uz korištenje mašte i sjećanja, već „zapisan“ u tijeku samog događanja. On je čestitao autoru i poželio da Zaklada „August Cesarec“ bude nakladnik još mnogih knjiga realnih i istinitih dokumenata.