Komemoracija povodom Dana borca u Puli

Članovi Društva Josip Broz Tito i Socijalističke radničke partije iz Pule tradicionalno su održali komemoraciju povodom 4.jula, Dana borca.

Tom prilikom, položen je vijenac na spomenik palih boraca i žrtava fašizma u Titovom parku na obali i odana počast poginulim i preminulim borcima NOB-e i žrtvama fašizma, a nakon čega je rečeno nekoliko osnovnih povijesnih i političkih činjenica o događaju koji se zbio 4. jula 1941. i njegovim rezultatima. Nakon toga, predstavnicima medija podijeljena je izjava.

UZ 4. JULI DAN BORCA

 

Dragi prijatelji,

 

Okupili smo se danas ovdje tradicionalno, kao i dosad, da bi odali počast i prisjetili se svih onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu svih nas.

 

Na današnji dan, pred 83 godine, politbiro Komunističke partije Jugoslavije pod predsjedavanjem Josipa Broza Tita, donio je povijesnu odluku o pokretanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i njihovih domaćih slugu. Bio je to najznačajniji događaj i kruna ukupnih aktivnosti koje je partija provodila nakon okupacije zemlje od strane sila Trećeg Reicha, a posebnu povijesnu dimenziju daje mu činjenica u vidu jedinstvenog modela pružanja otpora na okupiranim teritorijima

 

Evocirajući uspomenu na taj događaj, mi ne umanjujemo nijednu aktivnost koja je doprinosila zajedničkom cilju – oslobođenju zemlje. Međutim, da nije bilo ovog događaja i spomenute odluke, sasvim je izvjesno da bi tok oslobodilačke borbe i otpor neprijatelju, bio potpuno drugačiji.

 

Vrlo je vjerojatno da bi se ona vodila neorganizirano, nekoordinirano i razjedinjeno po pojedinim dijelovima zemlje, poput otpora razjedinjenih indijanskih plemena. Teško je zamisliti, da bi u takvim uvjetima bila izvediva i socijalistička revolucija, a izostala bi i vlastita pobjeda te bi sloboda bila donesena na bajunetama tuđih vojski. Stoga je ovaj događaj prirodno značajan našim članovima i svim autentičnim antifašistima.

 

Revizija povijesti i restauracija retrogradnih poraženih ideja, nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih kada je antifašizam kastriran u Hrvatskoj i kada se pokušalo pokret u Hrvatskoj izdvojit od ostalih s jugoslavenskog prostora, može samo na određeno vrijeme odložiti rezultate, povijesne poruke i društvene vrijednosti proizišle iz događaja koje slavimo, ali ih ne može izbrisati niti zaustaviti njihovo povijesno poslanje. Načelnost, organiziranost i razumijevanje događaja koji su prethodili okupaciji, razdjelnik su koji objašnjava zašto je jugoslavenski otpor neprijatelju bio efikasniji od ostalih pokreta otpora u okupiranoj Evropi. Bio je to jedinstveni, zapravo jedini autentični homogeni pokret s jednim vodećim subjektom, Komunističkom partijom, za razlilu od ostalih, u kojima je otpor pružan iz više centara.

 

  1. VII. 2024.

Vladimir Kapuralin