Konferencija za medije

Porezna reforma

Dugo najavljivana i pripremana porezna reforma neće i ne može riješiti egzistencijalne probleme najširih slojeva građana Hrvatske. Ukidanjem najniže stope poreza na dohodak od 12% i sniženjem gornje s 40% na 36% za najviša primanja, oni socijalno najugroženiji, s najnižim primanjima, ne dobivaju time ništa ili zanemarive iznose, a porastom PDV-a na osnovne životne potrepštine, poput hrane i lijekova, život im poskupljuje.

Svima onima s visokim primanjima, u koju skupinu spadaju menadžeri velikih korporacija, brojni političari i vladini službenici, plaće će znatno porasti. Porastom plaća menadžerima i državnim službenicima nastaje manjak u državnom proračunu kojeg treba nadoknaditi. A kako porezna reforma ne stvara novu vrijednost, a u dosadašnjem radu vlade novog saziva nije bilo ni riječi o jačanju proizvodnje, potrebno je primijeniti metodu spojenih posuda ili pretakanja. To vlada namjerava riješiti financijskim inženjeringom u području PDV-a.

Ako je želja bila da se time spriječi ili smanji odljev određenih profila kadrova u inozemstvo, to se ne rješava na taj način, već realnim i objektivnim vrednovanjem poslova deficitnih radnih mjesta.

Dakle, predviđeni manjak koji nastaje uslijed povećanja plaća, onima s najvišim primanjima, namirit će se viškom dobivenim porastom PDV-a. Najveća stavka tu se odnosi na sektor ugostiteljstva kojemu stopa PDV-a raste s 13% na 25%. To će imati za posljedicu smanjenje broja zaposlenih, posebno sezonaca, veće radno opterećenje za preostale zaposlene uz manja primanja kao i poskupljenje usluga, što će smanjiti broj domaćih korisnika, pretežno radnika s niskim primanjima.

Dio sredstava dobivenih povećanjem oporezivanja ugostiteljskog sektora pretočit će se i u agrar – sniženjem stope na poljoprivredni repromaterijal. A ako znamo da je najveći posjednik agrara u Hrvatskoj Todorić, onda je jasno kome porezna reforma pogoduje.

Međutim, to nas ne smije iznenaditi. Vodeći ljudi hrvatske politike i države su bivši činovnici, a sadašnji poslušnici svjetskih centara moći i njihov zadatak je upravo to što čine: sprovođenje rigidne neoliberalne politike u interesu krupnog kapitala. Ministar financija Zdravko Marić u vladu je došao s pozicije Agrokorovog šefa financija, ministrica privrede došla je iz MMF-a, premijer je bivši briselski činovnik, a predsjednica države NATO-va sekretarica.

Zakon koji bi bankama omogućio otpis nenaplaćenih potraživanja, od čega bi dio pao na državni proračun, je na razini pomoći nerazvijenih razvijenima. Rastrošna država  osiromašenog stanovništva pomaže banke koje ostvaruju vrlo veliku bruto dobit: samo u prvoj polovici ove godine više od tri i po milijarde kn.

Ovo bi mogla biti replika skandalozne predstečajne nagodbe za vrijeme prethodne vlade.

Želimo ukazati i na moguću zamku koju krije, navodno primamljiva, ponuda da država prve četiri godine subvencionira polovicu otplate kredita za stanove mlađoj populaciji. To je argument koji na prvi pogled može djelovati privlačno, ali valja biti oprezan: što nakon tog perioda ako korisnik ostane bez posla? Valja se samo prisjetiti u što se pretvorila, također nekada, primamljiva ponuda za kredite u švicarskim francima i koliko je porodica upropastila.

 

Hrvatski vojnici na ruskim granicama

Namjera vladajućih da pošalju hrvatske vojnike na rusku granicu je ničim opravdana i štetna za hrvatske interese. Hrvatska nikad u svojoj povijesti nije bila napadnuta ili ugrožena od Rusije. Hrvatski vojnici na ruskoj fronti učestvovali su isključivo u funkciji topovskog mesa žrtvovanog za tuđe interese. Za vrijeme I. sv. rata, kao pripadnici austrougarske vojske u ulozi agresora, a za vrijeme II. sv. rata u sastavu nacističkih okupacionih snaga, također u ulozi agresora.

Hrvatska vlast ovime svojom bespogovornom poslušnošću prema tuđim gospodarima Hrvatsku i njene građane dovodi u poziciju potencijalne mete Rusije i po n-ti put prihvaća ulogu izdajnika slavenskog naroda.

http://www.tvistra.hr/srp-porezna-reforma-nece-rijesiti-egzistencijalne-probleme/

http://www.regionalexpress.hr/site/more/kapuralin-kome-pogoduje-porezna-reforma

 

 

predsjednik SRP-a

Vladimir Kapuralin