Osvrt na seminar o posebnostima rada komunističkih i radničkih partija među ženama (Atena, 10. i 11. studeni 2016.)

U Ateni je 10. i 11. studenog održan seminar pod nazivom “Ženska neravnopravnost u Europskoj uniji i ostatku kapitalističkog svijeta. Borba komunista”. Domaćin seminara bila je delegacija Komunističke partije Grčke u Europskom parlamentu. Cilj seminara je bila razmjena mišljenja o posebnostima rada komunističkih, socijalističkih i radničkih partija među ženama. S jedne strane svjedočimo činjenici da unatoč značajnom udjelu žena u procesu rada, one ne sudjeluju u jednakoj mjeri u sindikatima pa ni u komunističkim i radničkim partijama. S druge strane, živimo u uvjetima konzervativne kontrarevolucije u kojima buržoaske države, uz svesrdnu pomoć crkve, svoje socijalne uloge prebacuju na žene. Kako se tome oduprijeti?

Seminar je otvorio član delegacije KKE u Europskom parlamentu Sotiris Zarianopoulos.

Uvodno je izlaganje dala Eleni Mpellou, članica Politbiroa CK KKE, a slijedila su izlaganja ostalih sudionica iz Brazila, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Indije, Irske, Italije, Južnoafričke Republike, Kazahstana, Latvije, Mađarske, Meksika, Rusije, Srbije, Španjolske, Švedske, Turske i Venezuele (popis na kraju teksta). Zaključnu riječ dala je Eleni Mpellou iz Grčke.

Izlaganje predstavnice SRP-a smo već objavili, a u ovom osvrtu navodimo neke točke iz izlaganja drugih sudionica. Sudionice iz bivših socijalističkih država su posebno isticale urušavanje kako radničkih tako i ženskih prava nakon pada socijalizma. Kako je istaknula predstavnica iz Rusije, u socijalizmu su žene išle u svemir, a sada ih se tjera natrag u kuću. Sličan se proces danas odvija u Venezueli – ugroženo je sve što je postignuto za vrijeme Chaveza.

Sve su sudionice u svojim izlaganjima isticale spregu kapitalizma i patrijarhata: ženama se gura ono što je posao države, neplaćeni rad se tretira kao prirodno ženski. Crkva (bilo koja) svojim stajalištima dodatno pogoršava i ugrožava položaj žena: žene se trebaju baviti kućnim poslovima i djecom i biti poslušne (ili će dobiti ono što zaslužuju). Važnost borbe za sekularizam su posebno istaknule predstavnice iz Španjolske i Turske. Zaključeno je da borba za radnička prava mora podrazumijevati borbu za ženska prava: radničko mora sadržavati neplaćeno tj. žensko (kako je naglasila predstavnica iz Indije), a to trebamo osvijestiti i u vlastitim redovima, jer i mi živimo i djelujemo u kapitalizmu (skloni smo autocenzuri: žensko pitanje ćemo ostaviti za neki drugi put).

Sudionice seminara su se složile da su još mnoga pitanja ostala otvorena. Da li bi se plaćanjem kućanskih poslova položaj žena popravio? Da li se primjenom ženskih kvota (ako nema drugih mjera) osigurava bolja zastupljenost žena u upravljanju ili vlasti? Trebaju li i muškarci sudjelovati na ovakvim seminarima (na ovom su seminaru sudjelovale samo žene)? Zaključeno je da suradnju trebamo nastaviti i konkretizirati (zajedničke deklaracije i istovremene demonstracije, izdavačka djelatnost).

Uz sam seminar, domaćini su nam omogućili još neke aktivnosti. Posjetile smo sjedište KKE i razgledale izložbu o grčkom građanskom ratu, radu u ilegali i izbjeglištvu. Također smo prisustvovale otvorenju 12. kongresa Federacije grčkih žena (OGE). Na početku Kongresa smo pozdravljene uz poimenično nabrajanje svih zemalja iz kojih dolazimo.

 

Vesna Konigsknecht


 

Popis sudionica seminara redoslijedom izlaganja s nazivima stranaka

 1. Brazil – Brazilian CP
 2. Bugarska – Union of Communists in Bulgaria
 3. Bugarska – Party of Bulgarian Communists
 4. Hrvatska – Socialist Workers Party of Croatia
 5. Mađarska – Hungarian Workers Party
 6. Indija – CP of India
 7. Indija – CP of India (Marxist)
 8. Irska – Workers Party of Ireland
 9. Italija – CP, Italy
 10. Kazahstan – Socialist Movement of Kazakhstan
 11. Latvija – Socialist Party of Latvia
 12. Meksiko – CP of Mexico
 13. Rusija – Communist Workers Party of Russia
 14. Švedska – CP of Sweden
 15. Južnoafrička Republika – South African Communist Party
 16. Španjolska – CP of the Peoples of Spain
 17. Srbija – New Communist Party of Yugoslavia
 18. Turska – CP, Turkey
 19. Venezuela – CP of Venezuela
 20. Grčka – KKE – uvodna i zaključna riječ

Radno predsjedništvo seminara

 

Uvodno izlaganje Eleni Mpellou članice Politbiroa CK KKE

 

Pred sjedištem KKE, predstavnice iz (slijeva nadesno) Kazahstana, Rusije, Bugarske, Hrvatske, Brazila, Indije i Venezuele

 

 

Otvorenje 12. kongresa Federacije grčkih žena

 

12. kongres Federacije grčkih žena

 

Annie Raja, predstavnica iz Indije i potpredsjednica Međunarodne demokratske federacije žena (WIDF), predstavnica SRP-a i Mairini Stefanidi, predsjednica Federacije grčkih žena (OGE)