SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE POZIVA VLADU I DRŽAVNI VRH DA PODRŽE JUŽNOAFRIČKO PODNOŠENJE TUŽBE PROTIV GENOCIDNE IZRAELSKE OKUPACIJE

Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) zaprimio je i uzeo u razmatranje tužbu Južne Afrike protiv izraelske okupacijske države zbog zločina genocida nad palestinskim narodom u pojasu Gaze, upućenu 29. prosinca 2023. godine.

Socijalistička radnička partija Hrvatske pozdravlja političku odluku Južne Afrike, kojom potvrđuje dosljednu solidarnost s palestinskim narodom i njihovim pravednim ciljem. Pozdravljamo i sve vlade, političke stranke, mirovne organizacije, sindikalne organizacije i sve ostale, širom svijeta, koji podržavaju inicijativu Južne Afrike.

Budući je međunarodni sud pokrenuo postupak, pozivamo Vladu RH, državni vrh i hrvatske zastupnike u EU parlamentu da izraze svoju punu podršku hrabroj inicijativu Južne Afrike i time se svrstaju na stranu pravednosti. Na to ih i moralno obvezuje uloga međunarodnog suda pravde koji je imao važnu ulogu u razrješavanju posljedica oružanog sukoba na jugoslavenskom prostoru.

 

U Zagrebu, 15. siječnja 2023.

Predsjedništvo

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE