Smrt fašizmu, sloboda narodu, trg Maršalu!

Dan antifašističke borbe  obilježili smou šumi Brezovici pokraj Siska gdje su pripadnici Komunističke partije 22. 6. 1941. osnovali Prvi sisački partizanski odred. Time je u Drugom svjetskom ratu započela organizirana narodnooslobodilačka borba na našim prostorima. Nakon polaganja karanfila u podnožju spomenika, govore su održali predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Franjo Habulin, izaslanici Vlade i Predsjednice i sisačka gradonačelnica, Kristina Ikić Baniček. Na obilježavanju Dana antifašističke borbe bili su i predstavnici diplomatskog zbora, bivši predsjednici, neki saborski zastupnici, predstavnici onih političkih stranaka koje se ponose antifašizmom i svi koji su iskreno privrženi idejama antifašizma.

Skrećemo pažnju na činjenicu da Komunistička partija Hrvatske, odnosno Jugoslavije, nije organizirala pokret otpora, kako su sugerirali neki od govornika. Pokreti otpora su organizirani u onim zemljama koje su željele pobijediti fašizam da bi se društvo vratilo na prethodno stanje. Komunistička partija Jugoslavije je povela narodnooslobodilački rat. Istodobno s otporom okupatoru, organizirala se i razvijala nova vlast i stvarao novi društveni sustav – socijalizam. Naši su se antifašisti, pored za oslobođenje zemlje, borili i za klasne promjene. Nastavimo tim putem! Neka antifašizam na ovim prostorima ostane ono što bi uvijek trebao biti – klasna borba.

Takvo opredjeljenje smo jasno istaknuli na skupu koji je u večernjim satima održan u Zagrebu, na Trgu Republike Hrvatske (kako se danas trg službeno zove). Naš je antifašizam došao u paketu sa socijalizmom. Simbol antifašizma i socijalizma na našim prostorima je Josip Broz Tito. Zato smo ponovo zatražili da se ovom trgu vrati ime Trg maršala Tita.

Smrt fašizmu, sloboda narodu, trg Maršalu!