ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA SRP-a

Na proslavi 25. obljetnice osnivanja Socijalističke radničke partije okupilo se u subotu u Češkom domu u Zagrebu stotinjak članova partije i gostiju

Stotinjak članova Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) proslavilo je u subotu 12. studenoga u Češkom domu u Zagrebu 25. godišnjicu osnivanja prve partije autentične ljevice u Hrvatskoj, kako ju je u svom govoru nazvao njen predsjednik Ranko Adorić. Svečanu akademiju SRP-a pozdravili su brojni gosti, među kojima su bili predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Jovan Vejnović, predstavnici niza lokalnih antifašističkih udruženja, predstavnici ambasade Narodne Republike Kine i drugi, a u završnom dijelu programa, sveučilišni profesori Josip Milat, Dražen Lalić i Aleksandar Jakir, povjesničar Tihomir Ponoš i novinar Mladen Krnić promovirali su knjigu “Prva hrvatska republika 1945.” u izdanju Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita. Za glazbeni dio programa u Češkom domu bio je zadužen Ženski pjevački zbor splitskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koji je na početku skupa izveo hrvatsku himnu “Lijepa naša” i proletersku himnu “Internacionala”, a u nastavku pjesme “Po šumama i gorama”, “Bilećanka”, “Oj Mosore, Mosore” i “Marjane, Marjane” u partizanskoj verziji.

Pozdravivši prisutne članove i goste, predsjednik SRP-a Ranko Adorić podsjetio je da je 25. oktobra 1997. stranka osnovana inicijativom grupe komunista, boraca Narodnooslobodilačke borbe, titoista i antifašista, uviđajući odmak tadašnjeg SDP-a, nasljednika SKH, od temeljnih ideja ljevice.

“Zvaničnim početkom osnivanja SRP-a možemo smatrati sastanak grupe od 12 drugova u kući našeg poznatog sindikalista Vlade Mihaljevića 1. maja 1996. u Fužinama, među kojima je bio i Stipe Šuvar, kao budući lider partije. Odlučeno je da se formira Inicijativni odbor koji je krajem juna u Slovenskom domu u Zagrebu izabrao Stipu Šuvara za predsjednika i Ivana Plješu za tajnika inicijative te je predloženo i ime partije”, ispričao je Adorić, dodavši da je samo osnivanje SRP-a održano 1997. godine u zagrebačkom kazalištu Vidra.

Naglasio je da je SRP nastao kao izraz žestokog otpora i nemirenja s degenerativnim društvenim procesima, a ujedno i zbog potrebe očuvanja dostojanstva tekovina socijalističke izgradnje i humanijeg društveno-političkog sistema koji je u četiri i pol desetljeća ostvario velike rezultate u razvoju proizvodnih snaga, u materijalnom i duhovnom napretku društva, stečenih prava, socijalne i opće sigurnosti i života dostojnog čovjeka.

“Socijalistička radnička partija Hrvatske je po svom programu partija moderne ljevice, okuplja ljude socijalističko-komunističke orijentacije koji se bore za demokratski socijalizam, socijalnu pravdu i ekološki održiv razvitak, za mir, za puno poštivanje ljudske ličnosti i njeno dostojanstvo”, istakao je Adorić, navodeći da SRP baštini sve pozitivne tekovine socijalističke izgradnje, napose ideju i praksu radničkog i društvenog samoupravljanja i danas djeluje kao partija kontinuiteta.

SRP se suprotstavlja reviziji povijesti, pokušajima rehabilitiranja tzv. NDH i falsificiranja istine o Narodnooslobodilačkoj borbi, a posebno brani i poštuje Josipa Broza Tita, kao vođu antifašističke borbe koji se suprotstavio staljinističkom diktatu, pokrenuo izgradnju jugoslavenskog samoupravnog socijalizma i utemeljio Pokret nesvrstanih.

“SRP je izlazio na sve dosadašnje izbore, parlamentarne i lokalne, bez obzira na šanse, prognoze i rezultate, jer borbu za socijalizma shvaća kao dio dugotrajnog političkog procesa transformacije društvenih odnosa. SRP je u sukobu rada i kapitala uvijek na strani rada i radnika, kao i na strani svih ugroženih skupina i pojedinaca”, kazao je Adorić, podsjetivši na niz akcija i inicijativa stranke i posebno pohvalivši djelovanje Mladih socijalista SRP-a pod vodstvom Davora Rakića, koji se također obratio skupu, najavivši daljnji rad na osnaživanju partije među mladima.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja nizu članova SRP-a za doprinos razvoju stranke u proteklih 25 godina te zahvalnice brojnim gostima za dugogodišnju suradnju i podršku radu partije.

Nakon toga održana je promocija knjige “Prva hrvatska republika 1945.” za koju je predsjednik SABA RH Franjo Habulin kazao da je nastala iz potrebe da se ispriča kako je stvarana narodna vlast u uvjetima Narodnooslobodilačke borbe, kao i zbog toga što danas mnogi žele uvjeriti javnost kako ničega nije bilo prije 1991. godine. Profesor Josip Milat ukazao je na neadekvatan tretman te teme u školskim udžbenicima i današnjoj selektivnoj historiografiji, a Dražen Lalić poručio da su hrvatsku republiku stvarali partizani pod vodstvom Josipa Broza Tita, kojem je prije pet godina ukinut trg u Zagrebu.

Akademija Socijalističke radničke partije završila je druženjem članova partije i njihovih gostiju uz svečani ručak i pjesmu.